Aloitko kaljuuntua tai harmaantua ennen nelikymppisiä? Sydän voi olla vaarassa

Miestyyppinen kaljuuntuminen ja ennenaikainen harmaantuminen ovat alle 40-vuotiailla miehillä yhteydessä ylipainoakin suurempaan sydänriskiin. Näin kertoo uusi, Intiassa tehty tutkimus.

Sydän- ja verisuonitautien riskiin on aiemminkin liitetty aikainen harmaantuminen ja ohimoilta tai päälaelta alkava miestyyppinen kaljuuntuminen eli alopecia androgenetica. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin niiden yhteyttä nimenomaan sepelvaltimotautiin alle 40-vuotiailla intialaismiehillä.

Tulokset esiteltiin hiljattain Cardiological Society of India -järjestön vuotuisessa konferenssissa. Tutkimuksen toteutti UN Mehta Institute of Cardiology and Research Centre.

Mukana oli 780 sepelvaltimotautia sairastavaa miestä ja 1 270 tervettä miestä. Heitä vertailtiin toisiinsa käyttäen esimerkiksi sydänsähkökäyrää, sydämen kaikututkimusta, verikokeita sekä sepelvaltimoiden varjoainekuvausta eli angiografiaa. Lisäksi kaljuuntumista ja harmaantumista arvioitiin numeroasteikolla.

Tulosten perusteella sepelvaltimotautia sairastavat miehet olivat huomattavasti useammin ennenaikaisesti harmaantuneita tai kaljuuntuneita kuin terveet miehet. Ennenaikaista harmaantumista oli sairaista miehistä 50 prosentilla, terveistä 30 prosentilla. Miestyyppisen kaljuuntumisen kohdalla vastaavat prosenttiluvut olivat 49 ja 27.

Kun muut tekijät otettiin huomioon, tutkijat päättelivät, että sekä miestyyppiseen kaljuuntumiseen että ennenaikaiseen harmaantumiseen liittyi noin viisinkertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin. Kaljuuntuminen nosti riskiä tarkalleen 5,6-kertaiseksi ja harmaantuminen 5,3-kertaiseksi.

Ylipainoon, joka kuuluu sydän- ja verisuonitautien klassisiin riskitekijöihin, liittyi 4,1 kertaa suurempi sepelvaltimotaudin riski. Ylipainon vaikutus oli siis alle 40-vuotiailla pienempi kuin nyt tarkastelluilla hiustekijöillä.

Muutkaan klassiset riskitekijät – korkea verenpaine, kohonnut kolesteroli, tupakointi ja diabetes – eivät ennustaneet tässä ikäryhmässä sairastumista sepelvaltimotautiin yhtä hyvin kuin miestyyppinen kaljuuntuminen tai ennenaikainen harmaantuminen.  

Taustalla biologinen ikä?

Tutkimuksen heikkouksia olivat tutkittavien pieni joukko sekä se, että kaikki edustivat samaa kansallisuutta. Lisäselvitykset ovat tarpeellisia.

Tällä erää ei myöskään tiedetä, mistä yhteys johtuu. Tutkijat pitävät mahdollisena, että ennenaikainen harmaantuminen ja miestyyppinen kaljuuntuminen olisivat merkkejä biologisesta iästä. Biologisen iän sanotaan kuvaavan ihmisen elinvoimaa paremmin kuin kronologinen ikä eli ikävuosien todellinen määrä. Myös geneettisillä tekijöillä voi olla osansa.

On asia erikseen, mitä sairastumisriskin pienentämiseksi sitten voitaisiin tehdä – miestyyppisen kaljuuntumisen ja ennenaikaisen harmaantumisen hoito on lähinnä kosmeettista. Tutkijoiden mielestä ne tulisi kuitenkin ottaa huomioon sepelvaltimotaudin riskitekijöinä.

Lisätodisteita odotellessa on hyvä muistaa edelleen ne parhaimmat tunnetut keinot sydänongelmien ehkäisemiseksi: syö terveellisesti, liiku säännöllisesti, vähennä suolaa ja alkoholia, lopeta tupakointi ja pysyttele normaalipainoisena.

Lähteet: CNN, Eurekalert, THL​​​​​​​

Miten sydämen vajaatoiminta oirehtii?

Lue myös:

    Uusimmat