Aloita uusi harrastus tai hyödynnä teknologiaa – yllättävät vinkit tupakoinnin lopettamiseen

Tupakoinnin lopettaminen voi olla elämäsi paras päätös.

Kauan sitten tupakointia pidettiin hienona. Onneksi niistä ajoista on viisastuttu, mutta tupakoitsijoita on maailmassa arvioiden mukaan edelleen jopa miljardi. Toisen arvion mukaan suomalaisista tupakoitsijoista jopa puolet sauhuttelevat vasten tahtoaan.

Tupakkariippuvuus saattaa olla todella vakava ja siitä eroon pääsemiseksi riittää keinoja aina korvaushoidosta hypnoosiin. Lue alla olevat vinkit tupakanhimon taltuttamiseksi!

Lopeta maanantaina

Vuonna 2013 tehdyn Google-hakuselvityksen mukaan keinoja tupakoinnin lopettamiseen etsittiin internetistä eniten alkuviikosta.

Urheile

Tupakanhimon iskiessä pidä liikuntatuokio. Liikkuessasi aivosi alkavat tuottaa serotoniinia ja dopamiinia, joita tupakoitsija on tottunut saamaan sauhuttelusta.

Opettele yhdistämään tupakointi pahaan hajuun

Kun aivosi yhdistävät tupakoinnin ensisijaisesti pahaan hajuun, se ei houkuttele enää niin paljoa.

Tee rentoutumisharjoituksia

Monet tupakoitsijat ovat tottuneet menemään röökille silloin, kun he haluavat lievittää stressiä. Huomattavasti terveellisempi stressinlievityskeino on erilaisten jooga- ja rentoutumisharjoitusten tekeminen.

Hyödynnä teknologiaa

Mobiiliapplikaatioita on nykyään joka lähtöön, myös tupakoinnin lopettamiseen. Mikset siis hyödyntäisi niitä?

Napostele

Erään selvityksen mukaan hedelmien ja vihannesten napostelu tupakanhimon iskiessä toimii sopivana korvikkeena.

Nostele painoja

Tupakointia lopettaessa kannattaa suunnata kuntosalille. Tutkimuksen mukaan 12-viikkoista kuntosaliohjelmaa noudattavat lopettivat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka eivät käyneet salilla.

Kokeile korvaushoitoa

Nikotiinikorvaustuotteita on markkinoilla jo niin paljon erilaisia, että sieltä luulisi löytyvän sopiva vaihtoehto jokaiselle. Korvaushoitotuotteet tuplaavat mahdollisuuden onnistua lopettamisessa.

Tee se lemmikkisi vuoksi

Lemmikit kärsivät passiivisesta tupakoimisesta siinä, missä ihmisetkin. Passiivisesti tupakoiva kissa saattaa sairastua lymfoomaan, kun taas koiralle passiivinen tupakointi aiheuttaa syöpää keuhkoissa ja nenässä.

Harkitse terapiaa

Terapia on tehokas keino päästä eroon monestakin riippuvuudesta, miksei siis myös nikotiiniriippuvuudesta?

Aloita uusi harrastus

Jännittävien ja stimuloivien asioiden tekeminen aktivoi aivoissa samoja osia kuin nikotiini, joten uuden harrastuksen aloittaminen saattaakin saada aikaan saman mielihyvän kuin tupakalla käyminen.

Kokeile hypnoosia

Vaikka hypnoosi jakaa mielipiteitä, on kuitenkin paljon tarinoita ihmisistä, jotka ovat jättäneet käryttelyn kerta heitolla hypnoosisession jälkeen.

Kirjoita ylös, miksi haluat lopettaa

Konkreettisesti käsillä oleva motivaatio muistuu helposti mieleen vaikeanakin hetkenä. Vielä konkreettisemman muistilapusta tekee se, että se on kirjoitettu käsin. Nappaa siis kynä ja paperia ja raapusta siihen, miksi haluat tästä huonosta tavasta eroon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja