Allergia, kiire ja vastahakoinen kumppani – miten käy suomalaisten lemmikkihaaveiden?

Haaveilevatko suomalaiset lemmikistä – kissasta, koirasta vai kenties omasta hevosesta? Tassuklubi-sivuston lukijat kertoivat omista lemmikkihaaveistaan. Suurin osa vastanneista haaveilikin useammasta lemmikistä. Allergia, asumistilanne, aika ja yllättäen myös vastahakoinen kumppani seisoivat lemmikkihaaveiden tiellä.

Monet haaveilevat omasta lemmikistä – tai jopa useammista. Kuitenkin lemmikin hankkiminen on suuri vastuu, yhteinen taival joka kestää vuosia: lemmikkiä ei koskaan saisikaan ottaa hetken mielijohteesta.

Tassuklubin kyselyyn yli 1 200 vastanneista suurin osa, jopa 43 prosenttia, kertoi haaveilevansa hankkivansa lisää lemmikkejä kotitalouteensa. Monet kertoivat, että olisi hienoa omistaa useampia eläimiä, jotta niistä olisi myös seuraa toisistaan. Lemmikit koettiin myös rakkaina perheenjäseninä, joita toivottiin lisää omiin kotinurkkiin arkea ilostuttamaan.

20 prosenttia puolestaan kertoi haluavansa lemmikin, mutta ei voinut ottaa sellaista. Lemmikkihaaveiden tiellä olivat etenkin allergia sekä sen hetkinen raha- ja elämäntilanne.

"Haluaisin lisää lemmikkejä!"

Kyselyyn vastanneista suuri osa kertoi haaveilevansa lemmikkikatraansa kasvattamisesta. Osa vastanneista kertoikin, että toisesta lemmikkitoverista haaveilu perustui siihen, että uudesta lemmikistä olisi aiemmalle seuraa.

"Haluaisin toisen koiran itseäni ilahduttamaan ja ensimmäiselle koiralleni kaveriksi ja seuraksi. Tiedän vain sen, että jos joskus toisen koiran otan, haluan sen ulkomailla toimivasta yhdistyksestä, joka tekee yhteistyötä koiratarhojen kanssa, koska maailmassa on jo hirveä määrä kodittomia koiria, jotka vain odottavat pääsyä omaan rakastavaan kotiin. Rahatilanteeni on vain tällä hetkellä niin huono etten pystyisi elättämään kahta koiraa. Toivottavasti parin vuoden päästä tilanne on toinen."

"Meillä on jo kissa, joka toimittaa sohvanvaltaajan ja sylivauvan virkaa, joten lenkkikaveri ja kodin vahti, elikkä koira, vielä puuttuu."

"Vaikka kotoani löytyy jo useampi koira, haluaisin vielä ainakin yhden koiran lisää. Kipinä uuteen rotuun syttyi kouluttamani koiran kautta ja nyt odottelen omaa pentua saapuvaksi. Koirani ovat käyttökoiria ja uudelle tulokkaallekin olisi jo käyttömuoto mietittynä valmiiksi – kisa- ja harrastuskoira. Kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ehkä jonain päivänä on tulossa toinen, ehkä kolmaskin. Joka tapauksessa raja menee siinä, että jokaiselle yksilölle on riitettävä omakohtaista aikaa ja huomiota sekä hoitoa (liikuntaa, sosiaalisia suhteita, virikkeitä, yms.). Mielestäni jokaisen lemmikin omistajan on pystyttävä antamaan niitä omalle lemmikilleen."

"On jo yksi koira, olen koko ikäni haaveillut omasta koirasta. Lapsena en sitä saanut ja asuttuani neljä vuotta omillani otin koiran. Haluan toisenkin koiran, mutta vielä en pysty koska tämä on niin vaativa ja rahatilanne huononisi merkittävästi. Otan toisen vasta sitten kun siihen on varaa kaikin tavoin ja enemmän tilaakin kotona. Siihen saakka rakastan vain tätä yhtä koiraa koko sydämestäni ja pidän siitä huolta. Myös lisko tai marsu olisi ihana, ja jossain vaiheessa ennen koiraa harkitsin frettiä."

"Haluaisin ison sylillisen kissoja entisen lisäksi, mutta tällä hetkellä ei ole mahdollista ottaa yhtään enempää. Jos et voi ottaa lemmikkiä, lahjoita rahaa eläinsuojeluun. Jos et voi lahjoittaa rahaa, osallistu vapaaehtoistyöhön."

Monet haaveilivat myös tietystä koira- tai kissarodusta.

"Haluaisin kolmannen koiran, koska ne ovat ihania ystäviä. Tanskandoggi tai joku muu keskikokoa isompi rotu olisi kiva, kun aiemmat kaksi ovat keksikokoinen ja pieni."

"Toi pikkuinen ja pippurinen perhoskoira tarvitsisi leikkikaveria ja seuralaista. Haaveena olisi joku päivä omistaa venäjänvinttikoira."

"Meillä on kaksi kissaa, kaksi hamsteria ja kaksi akvaariota. Olen tosin aina haaveillut norjalaisesta metsäkissasta ja myös siperiankissasta. Jos nyt ottaisin kolmannen kissan, niin ottaisin siperialaisen. Mutta, jos vain mieheni suostuisi, niin ottaisin puolipitkäkarvaisen saksanpaimenkoiran. Lapset ja minä tahdottaisiin sekä siperiankissaa kuin sakemannia, mutta koska mieheni mielestä kahdessa kissassa on tarpeeksi, niin siihen ajatukseen pitää sopeutua. Mutta ehkä joskus..."

"Mieheni ei halua meille koiraa"

Ennen lemmikin hankintaa tuleekin miettiä, onko sinulla rahaa? Aikaa? Tilaa? Kuntoa? Rakkautta?

Tassuklubin kyselyssä selvisikin, että lemmikkihaaveiden tiellä seisoivat juurikin asumistilanne: monet kerrostalossa asuvat mainitsivat, etteivät halua hankkia lemmikkiä niin pieniin tai epäkäytännöllisiin tiloihin. Myöskään kaikkiin vuokra-asuntoihin ei saanut ottaa lemmikkejä.

"Kerrostalo ei ole paras mahdollinen koti koiralle, siksi sen hankintaa lykätään siihen saakka että uusi koti löytyy."

"Haluaisin kahden kissan lisäksi taloon vielä koiran. Olen kuitenkin päättänyt, etten tuo koiraa kerrostaloelämään vaan hankin sellaisen vasta kun omistan omakotitalon ja kun minulla on sille tarpeeksi aikaa ja huomiota annettavana. Olen vasta valmistunut opiskelija ja minulla on paljon harrastuksia. Työelämäni on aluillaan joten en halua vielä ottaa koiranpentua (vaikka kuinka haluaisin) kun tiedän ettei minulla ole sille aikaa."

"Vuokranantajani ei salli, eli rakas kissani asuu vanhempieni hellässä huomassa. Luonnollisesti saan käydä katsomassa söpöläistäni aina kun haluan ja ehdin sillä olen opiskelija!"

"Kerrostalossa asuessa ei ole helppoa pitää lemmikkiä. Kissa mieluisin, mutta minne sen sitten laittaa, kun on matkoilla tms? Jonain päivänä ehkä, huoh..."

20 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoikin, ettei voi nyt ottaa lemmikkiä, vaikka sellaisesta haaveilikin. Hektinen aikataulu, matkusteleminen ja sen hetkinen elämäntilanne myös vaikuttivat siihen, etteivät lemmikkihaaveet olleet ajankohtaisia.

"En voi ottaa kissaa, koska olen niin vähän kotona, että karvatassu joutuisi olemaan liian paljon yksin."

"Nykyinen elämäntilanteeni ei ole sopiva lemmikin hankkimiselle, sillä matkustan paljon."

"Haluaisin kaksi kissaa, mutta en halua niiden viettävän liikaa aikaa yksin koska matkustelen paljon. Ehkä sitten joskus vanhempana.."

"Minulla ei ole vielä vakituista työsuhdetta ja innostusta matkusteluun löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Pitää vanheta vielä joku vuosikymmen lisää, kyllä sitä sitten voi sen oman kissan ottaa."

Kyselyssä kävi myös ilmi, että monet eivät voineet toteuttaa lemmikkihaaveitaan kumppaninsa tai perheenjäsenensä vuoksi.

"Haluaisin ottaa kissanpennun mutta äitini miesystävä ei anna ottaa sitä."

"Mies ei halua koiraa."

"Poikaystäväni vihaa kissoja. Olen yrittänyt puhua hänet ympäri, sillä itse olen omistanut aina kissan tai pari. Hän on vain erittäin vastahankaan väittäen outoja syytöksiä, kuinka kissat pilaavat asunnon, sohvat, ja niin edelleen. Kohta on sellainen olo, että minun pitäisi valita joko poikaystävä tai kissat..."

"Tyttöystäväni on kissaihminen, minä taas koiraihminen. Tämä estää sen, että hankkisimme yhteistuumin mieluisan lemmikin."

Allergia estää lemmikin hankinnan

Tassuklubin kyselyyn vastanneista moni kertoi surukseen, että joko oma tai läheisen allergia tai astma esti sen, ettei perheeseen voinut ottaa lemmikkiä. Kissan tai koiran hilse, sylki ja muut eritteet sisältävät allergeeneja, jotka aiheuttavat herkistyneille tavallisimmin nenä- ja silmäoireita, mutta myös astmaa ja atooppisen ihottuman pahenemista.

"Haaveilen erityisen paljon omasta kissasta ja elämäntilanteenikin olisi siihen sopiva. Silti haave on mahdoton, sillä avopuolisoni on astmaatikko ja allergikko. Raivostuttavaa!"

"Haluaisin kissan, mutta avomieheni on allerginen."

"Olen aina ollut sydänjuuriani myöten koiraihminen ja minulla on lapsena ollutkin koira, mutta aikuisiässä pahentuneet allergiat mm. koira-allergia on pysyvänä esteenä oman koiran hankkimiselle. Peuhaan yhä mielelläni tuttujen ja sukulaisten koirien kanssa ulkosalla ja näin voin nauttia koirien seurasta edelleen ilman ikäviä allergiaoireita! Koiran kanssa touhuaminen on parasta stressin hoitoa ja terapiaa! Tällä tytöllä on pysyvä tassunjälki sydämessä!"

"Minulla on allergiaa eläinten karvoja kohtaan. Kuitenkin haluaisin sellaisen suloisen karvattoman kissan. Se on niin ruma että on oikeastaan nätti. Se näyttää nauraessaan ihan ETltä. Sitä rotua olen kokeillut mutta siitäkin tulee astma."

"Rakastan eläimiä, mutta olen allerginen kaikille eläimille. Saan siis astmakohtauksen. Liskoja taitaisin sietää, mutta kammoksun niitä. Akvaario oli muutaman vuoden, mutta kaloja ei voi halia!"

"Haluaisin mielelläni ottaa lemmikiksi koiran, mutta aikuisena puhjennut astma estää sen valitettavasti. Lapsuuden kodissani oli aina kissaa ja koiraa, myös minulla oli nuorempana koira."

"Minulla on ollut eläimiä. Koiria, kilpikonna, lintuja ja marsuja. Nyt on niin paha astma, että on unohdettava niiden hankkiminen. Pah! Siltikin, koko ajan on kauhea koira hinku joka vaan ei katoa, sitten millään. Ne on niin lutuisia."

"Avomieheni on allerginen kissoille mutta on kestänyt mukanani tullutta kissaa. Lisäksi meillä on kolme rottaa, eikä kaksioon mahdu enempää vaikka kuinka minä tahtoisin vaikka mitä."


Kyselyyn vastanneista 19 prosenttia kertoi, ettei heillä ollut tällä hetkellä haaveita lemmikin hankinnassa. Lemmikkihaaveita ei ollut etenkään niillä, joilla oli tupa täynnä jo lemmikkitovereita.

Loput kyselyyn vastanneista, 18 prosenttia, kertoi haaveilevansa yhdestä, ainokaisesta lemmikistä. Monet kertoivat, että heillä oli ollut joskus entuudestaan lemmikki – siksi haaveet uudesta toverista olivat pinnalla.

"Rakas kollipoikamme kuoli vuosi sitten tammikuussa 24-vuotiaana. Nyt alkaa suurin suru väistyä ja kova kissakuume on päällä. Alan kuulla jo olemattomia eli naukumista vaikkei näy kissojakaan lähellä."

"Haluan kissan ja olen halunnut pitkään, mutta se ei ole aikaisemmin ollut mahdollista. Kissa toisi seuraa yksinäiseen elämääni. Saisin rakastaa jotakin ja huolehtia, ja saisin tuntea, että minua joku välittää ja tarvitsee. Siinä on niin paljon hyviä puolia ja onneksi en ole voinut ottaa sitä heti niin olen saanut miettiä ja harkita pitkään, koska en halua hankkia eläintä, jos en ole siitä ihan varma."

Haaveiletko koirasta?

Haaveiletko kissasta?


AVA

Lähde: Tassuklubi-sivuston kysely 2013: yhteensä 1 218 ääntä.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja