Mainos

Alle kouluikäisten maksansyöntiä valvottava

Osalla maksaa syövistä lapsista A-vitamiinien saanti ylittää turvallisen rajan. Suurin riski tähän on lapsilla, jotka syövät maksakastiketta tai maksapihvejä. Sen sijaan kohtuullinen maksamakkaran, maksapasteijan sekä maksalaatikon syönti on uusienkin suositusten mukaan turvallista.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on arvioinut, miten alle kouluikäiset lapset saavat A-vitamiinia maksaruoista. Arvioinnin perusteella on annettu Eviran, sosiaali- ja terveysministeriön ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet, tarkennetut suositukset. Arvioinnin mukaan maksansyönti auttaa osaa lapsista saamaan riittävästi A-vitamiinia. Toisaalta jotkut lapset saavat liikaa A-vitaminijohdannaista retinoidia.

A-vitamiini on monille elintoiminnoille välttämätön ravintoaine. Sekä sen puute että liiallinen saanti voivat aiheuttaa terveyshaittoja. Länsimaissa A-vitamiinin puute on harvinaista, mutta suurempi riski on saada liikaa retinoidia.

Eläinkunnan tuotteissa A-vitamiini on retinoideina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina. Kasveista saatavat karotenoidit ovat haitattomia, vaikka söisi runsaastikin marjoja, hedelmiä ja kasviksia.

Evira käytti saannin arvioinnissa nuoruusiän diabeteksen ehkäisytutkimuksen ruoankäyttötietoja sekä elintarviketeollisuuden ja Kansanterveyslaitoksen reseptitietoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.