Alkometrien lukemat heittelivät testissä

Omaan alkometriin liian lujasti luottava voi joutua poliisiratsiassa pulaan. Markkinoilla olevat testit pääsevät välillä hyvinkin lähelle poliisin mittaustulosta, mutta toisaalta voivat rattijuopumusrajan tuntumassa näyttää juuri kriittisen promillen kymmenyksen väärin.

MTV:n uutiset testasi kahdeksan erilaista alkometriä. Testatut alkometrit näyttävät toki enemmän promilleja humaltuneemmalle henkilölle kuin poliisin mittauksessa ajokuntoiselle. Eli mittarit toimivat oikeansuuntaisesti. Mutta eroja poliisin mittauksen oli molempiin suuntiin. Lisäksi erot poliisin mittaukseen saattoivat olla erisuuruisia eri koehenkilöiden välillä.

Testissä kaksi koehenkilöä (mies, 115 kg ja nainen 60 kg) joi tunnin aikana neljä alkoholiannosta. Sen jälkeen oli reilu 20 minuuttia taukoa ja henkilöt huuhtelivat suun vedellä. Poliisin tekemässä mittauksessa naisen promillet olivat 0,96 ja miehen 0,35. Välittömästä poliisin jälkeen testasimme seuraavat mittarit:

Alcosafe: naiselle 1,1 promillea, miehelle 0,6

MW 800: naiselle 0,55 promillea, miehelle "LO" eli alle 0,2 promillea

MW 670: naiselle 0,6 promillea, miehelle 0,3

FiT218: naiselle1,0 promillea, miehelle 0,51

Alcoquant 6020: naiselle 1,0 promillea, miehelle 0,39

Dräger 6510: naiselle1,0 promillea, miehelle 0,35

Tanita hc 207: naiselle 1,03, miehelle 0,3

GeeTee alcotest näytti molemmille "LO" eli alle 0,2 promillea.

GeeTee alcotestin toimivuutta jopa epäilimme välillä. Tulkitsimme kuitenkin että se toimi, sillä se antoi "LO" arvon henkilölle, joka ei ollut juonut mitään, kun laite testattiin ennen vertailua. Laite myös tuntui käyttäytyvän (äänet, näyttö), kuten käyttöohjeessa neuvottiin. Mikäli laite olisi vaatinut kalibroinnin tai muun toimenpiteen, siitä ei ohjeessa sanottu mitään. Käyttäjäkokemusten mukaan jotkut alkomittarit vanhetessaan näyttävät aina reilusti alakanttiin.

Mittareista Dräger ja Alcoquant- merkkejä markkinoidaan paljon viranomaiskäyttöön, hinnat ovat lähempänä tuhatta euroa. Muut mittarit maksavat alle sata euroa.

Testissä naiselle muutaman kymmenyksen liian vähän näyttäneet testit ovat Mediwaven testejä, joista toinen on myynnissä Alkossa. Toimitusjohtaja Jan Lindfors niitä maahantuovasta D& L-Marketing oy:stä kommentoi testin tulosta toteamalla, että tehtaan testeissä vaihteluväli on +-0,2 promillea. Hän ei osannut sanoa, miksi MW-alkomittarit tässä testissä tuntuivat olevan tarkempia mieskoehenkilön kuin naiskoehenkilön mittauksissa.

Hänen mukaansa testit eivät lupaa enemmän kuin pitävät, vaan korostaa että käyttöohjeiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää. MTV:n testissä ohjeita kuitenkin noudatettiin kirjaimellisesti. Lindforsin mukaan testejä kannattaa kuitenkin käyttää siten, että jos ne näyttävät että promilleja on yli 0,2, ei kannata ajaa. Vastuu rattiin menemisestä on testin käyttäjällä. Myös muiden laitteiden ohjeissa korostetaan kuluttajan vastuuta ja mittaustulosten suuntaa-antavuutta.

Markkinoilla on kymmeniä alkometrejä. Niitä saa kaupasta, netistä ja nyt myös Alkosta. Tuotteet eivät ole kuluttajaviranomaisten erityisvalvonnassa eikä niillä ole yhtenäisiä standardeja. Niitä kuitenkin käytetään jopa kymmenissä tuhansissa kotitalouksissa. Eri tiedotusvälineiden tekemissä testeissä mittarit ovat saaneet toisistaan poikkeavia tuloksia suhteessa poliisin mittaukseen.

Poliisin käsityksen mukaan pelkästään testeihin ei kannata luottaa, kun omaa ajokuntoaan pohtii. Ylikonstaapeli Janne Välläri Liikkuvasta poliisista toteaa, että monet testit edellyttävät kalibrointia, joita kuluttajat eivät aina osaa tai muista tehdä säännöllisesti. Silloin mittarit näyttävät mitä sattuu. Testin ulkopuolella kokeilimme laitetta, jota ei oltu kalibroitu ohjeen mukaan. Laite näytti promillen humalassa olevalle arvoa "LO" eli alle 0,2 promillea.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat