Alkoholilain muutos ei ehdikään voimaan ensi vuoden alussa

Lain voimaantulo lykkääntyy, koska lainsäädännön arviointineuvosto haluaa tarkastaa hallituksen esityksen.

Alkoholilain muutos ei ehdi ensi vuoden alussa voimaan kuten alun perin piti, vaan näillä näkymin vasta huhtikuun alussa. 

– Aikataulu lykkääntyy siksi, että lainsäädännön arviointineuvosto aikoo tarkastaa hallituksen esityksen ja se vie aikaa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) turvallisuus ja terveys -osaston johtaja Jari Keinänen STT:lle.

Alun alkaen hallituksen esitys alkoholilain muuttamiseksi piti antaa eduskunnalle lokakuun puoliväliin mennessä, mutta uusi arvioitu ajankohta on 18. joulukuuta alkavalla viikolla. STM on muuttanut uuden aikataulun myös hankesivuilleen.

Hallitus on laajentamassa alkoholin vähittäismyyntiluvan koskemaan enintään 8 prosenttia alkoholia sisältäviä käymisteitse valmistettuja juomia. Nykyisin päivittäistavarakaupoissa ja kioskeissa saa myydä enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia.

Lisäksi hallitus on linjannut tekevänsä puoliväliriiheen mennessä selvityksen 15 prosentin vahvuisten viinien myynnin vapauttamisesta.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksessa alkoholipolitiikasta vastaa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Lakia valmistellut virkamies erosi

Keinänen vahvisti tiistaina myös, että uutta alkoholilakia valmistellut hallintoneuvos Ismo Tuominen on eronnut tehtävästään STM:ssä. Keinäsen mukaan Tuomisen lähtö ei tullut yllätyksenä. Hänen viimeinen työpäivänsä oli viime perjantaina.

– Olisimme hänet mielellämme pitäneet – huippuasiantuntija, Keinänen viestitti sähköpostilla STT:lle.

Tuomisen erosta kertoi ensimmäisenä Viisi tähteä -sivusto.

Tuominen on ollut vastahakoinen nykyistä väkevämpien juomien myymiseen ruokakaupoissa. Hän sanoi viime vuoden helmikuussa, että kansainvälisten tutkimustulosten mukaan alkoholikuolemat lisääntyvät merkittävästi, jos aiempaa väkevämpien juomien myynti sallitaan ruokakaupoissa.

Tuominen kertoi tiistaina HS:lle, että eropäätöksen taustalla olivat ”henkilökohtaiset syyt”. Hän siirtyi HS:n mukaan maanantaina uusiin tehtäviin lakimieheksi elintarvikemarkkinavaltuutetun virastoon.

Lue myös:

    Uusimmat