Alkaako loma kiristää hermoja kotona? Nyt tulee vinkit lomariitoihin korkealta tasolta

Valtakunnasovittelija Minna Helle on noussut julkisuudessa esille henkilönä, joka haluaa puhaltaa suomalaiseen työmarkkinapolitiikkaan uudenlaista henkeä, jossa asioita viedään eteenpäin yhdessä. Luottamus ja rohkeus ovat vilahdelleet hänen puheissaan useasti. 

Kuulostaa samalta reseptiltä, joka on monen kestävän ja kukoistavan parisuhteenkin takana.

Kesällä hermot voivat kuitenkin kiristyä kotosalla, kun toisen kanssa ollaan aamusta iltaan nenäkkäin. Kolea sadesää saattaa koota perheen pienen mökin sisätiloihin, jolloin toisten ärsyttävät tavat tulevat vieläkin enemmän iholle.

MTV Uutiset kysyi työriitoja sovittelevalta Helteeltä vinkkejä siihen, kuinka erimielisyyksiä voisi kotona sovitella jo hyvissä ajoin.

– Riidat ovat aina ihmisten välisiä. Perussääntöjä riitojen ennaltaehkäisemisessä ja hoitamisessa ovat kuunteleminen ja se, että osaa asettua toisen asemaan.

Helteen mukaan toisen näkökulmasta asioiden katsominen voi saada asiat näyttämään aivan toisenlaisilta.

Vaikka sopu on saatu aikaiseksi, ei kannata tuudittautua tyytyväisyyteen. Sovun ylläpito vaatii myös työtä.

Tätä samaa Minna Helle painottaa, kun puheeksi nousee kasaan sorvattu kiky-sopimus.

– Ei ole levon paikka. Toki kesällä pitää hieman levätä ja pitää kesälomaa, mutta toimeen täytyy ryhtyä nopeasti, jotta Suomessa saadaan paremmat edellytykset kasvulle. Tämä tarkoittaa mielestäni ainakin sitä, että  kikyn ulkopuolella olevien alojen sopimukset saadaan aikataulussa ja rauhallisesti maaliin. Paikallista sopimista pitää edistää ja täytyy alkaa valmistautua siihen, että meillä on reilun vuoden kuluttua edessä liittokierros, jossa sovelletaan uutta Suomen mallia, Helle sanoo.

Hän sanoo, että malliin kohdistuvat odotukset ovat kovat.

– Nyt on se hetki, että sitä todella rakennetaan. Vielä on paljon kysymysmerkkejä.

Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi

Keskiviikon suorat verkkolähetykset: 


Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat