Mainos

Aldi, kaksivuotias ketjupolttaja järkytti maailmaa – mitä hänelle kuuluu nyt?

Pieni poika istuu leluautossa tuprutellen savupilviä. Aldi Rizal sai ensimmäisen savukkeensa puolitoistavuotiaana; kaksivuotiaana hän poltti jo 40 kappaletta päivässä.

Kuvat tupakka huulillaan leikkivästä lapsesta levisivät ympäri maailman. Pojan isän mielestä asiassa ei ollut mitään ongelmaa. Viranomaiset olivat kuitenkin toista mieltä.

Tuosta hetkestä on nyt kulunut viisi vuotta. Aftonbladet Plus tapasi seitsemänvuotiaan Aldin kotonaan Indonesian Sumatralla.

On kulunut pitkä aika siitä, kun Aldi on viimeisen kerran polttanut. Hän esittelee toimittajalle huonettaan – toisella seinällä roikkuu kuvia, joissa hän tupruttelee savua. Toisella seinällä taas on kuvamuistoja siltä ajalta, jonka hän vietti äitinsä kanssa vieroituskeskuksessa Jakartassa päästäkseen eroon riippuvuudestaan. 

– Hänestä tuli aivan hullu, jos hän ei saanut polttaa. Hän huusi, itki ja heitteli tavaroita. Hän rikkoi laseja tai ihan mitä vain, mitä sai käteensä, kertoo Aldin äiti Diana.

Raha ei riittänyt savukkeilta ruokaan

Aldi asuu Sumatralla äitinsä, isänsä sekä kahden isoveljensä kanssa. Kun hänen tupakointivideonsa ja -kuvansa levisivät ympäri maailman medioita, kertoi isä Daily Mailille pojan olevan terveen näköinen.

– En näe tässä mitään ongelmaa, hän sanoi tuolloin.

Nyt Aftonbladetin vieraillessa pojan kotona isä ei halua osallistua haastatteluun. Äiti Diana sen sijaan haluaa kertoa perheen tarinan. Hänellä on ollut suuri huoli sekä pojan terveydestä että perheen taloudesta. Aldin tupakointi maksoi perheelle noin 40 kruunua (hieman yli neljä euroa) päivässä, mikä teki suuren loven perheen tuloihin.

Äidin mukaan perhe oli todella köyhä tuolloin. Raha ei riittänyt ruokaan, koska Aldille piti saada tupakkaa.

Perheen elämä alkoi kuitenkin kääntyä paremmaksi valtavan mediahuomion myötä. Indonesian viranomaiset huolestuivat Aldista ja maksoivat tämän äitinsä kanssa vieroituskeskukseen. Tuohon aikaan Aldi oli ollut tupakkariippuvainen vuoden ajan. Äiti oli huolesta suunniltaan. Mitä tupakointi oli tehnyt hänen pienen poikansa terveydelle?

Lääkäri Setosta tärkeä tukipilari

Vieroituskeskuksessa äiti sai huokaista helpotuksesta. Aldi oli terve. Huoli ei kuitenkaan kaikonnut täysin.

– Pelkäsin, ettemme saisi Aldia lopettamaan polttamista.

Vieroituskeskuksessa Aldille annettiin aluksi savukkeita aina, kun hän pyysi niitä. Pikkuhiljaa häntä alettiin juksaamaan niin, että annettiin savuke, mutta ”ei löydetty sytytintä”. Aldi sai raivokohtauksen – mutta tällöin työntekijät antoivat hänelle keiloja, joita hän sai heitellä purkaakseen raivoaan. Välillä terapeutti sanoi, että sytkäri on kaivettu syvälle maahan. Aldi kaivoi ja kaivoi, kunnes lopulta nukahti.

Vieroituskeskuksessa Aldi tutustui lääkäri Seto Mulyadiin, josta tuli hänelle tärkeä tukipilari. Seto tuki ja kannusti Aldia, vaikka aina kaikki ei sujunutkaan mallikkaasti. Aldi oli vieroituskeskuksessa kolmen kuukauden ajan, ja sai asua Seton luona hotellin sijaan.

Nyt, vuosia myöhemmin, poika kaipaa yhä lääkäriä. He puhuvat usein puhelimessa.

– En halua koskaan enää polttaa, sillä Seto pettyisi minuun, Aldi on sanonut.

Toinen riippuvuus tilalle

Kun Aldi ja äiti kotiutuivat kolmen kuukauden jaksolta, oli Aldi savuton. Äitiä ilahdutti, että poika oli iloinen koko ajan.

– Oli hän ennenkin leikkinyt lasten kanssa pihalla, mutta hän ei voinut hyvin. Nykyään hän on iloinen koko ajan!

Kaikki ei sujunut kuitenkaan täysin ongelmitta. Kun yhdestä riippuvuudesta päästiin eroon, tuli tilalle toinen. Ruoka. Aldi söi valtavia määriä.

– Jos en ostanut hänelle ruokaa, hän sanoi: Alan sitten taas polttamaan, äiti kertoo.

Nelivuotiaana tuli aika mennä esikouluun. Aldi painoi 33 kiloa ja oli paljon isompi kuin luokkatoverit. Muut myös ihmettelivät Aldin lounasboksin valtavaa kokoa.

– Hänestä tuli ujo. Hän pelkäsi luokkatovereitaan ja pyysi minua tekemään pienempiä lounaita.

Isompi kaikkia muita

Perhe huomasi, ettei Aldi viihtynyt esikoulussa, jossa oli huomattavasti muita kookkaampi. Hän pääsi siirtymään suoraan ensimmäiselle luokalle ja viihtyi paremmin.

– Hänet on nyt rankattu luokan toiseksi parhaaksi, kertoo äiti ylpeyttä äänessään.

Aldin ilme kirkastuu, kun hän kertoo toimittajalle koulustaan. Hän laskee sormillaan kaikkia aineita, joista pitää: matematiikka, kielet, biologia, maantieto.

– Rakastan koulua! On ihanaa leikkiä ystävien kanssa. Ja tykkään tanssia, hän sanoo näyttäen samalla hip hop -liikkeitä perheen olohuoneessa.

Isona Aldi haluaa lääkäriksi. Ja koska tohtori Seto on sanonut, etteivät lääkärit polta, ei Aldikaan aio polttaa enää koskaan.

– Ja kun olen lääkäri, pidän huolta perheestäni ja Setosta. Aion tehdä hänelle jonkin yllätyksen!

Perhe on ylpeä pojastaan ja perheen talous on nyt kunnossa. Isä on kalastaja, ja koko perhe myy aikaisin aamulla kalasaalista torilla.

Perhe on saanut maan viranomaisilta tukea, ja he asuvat myös isommassa talossa. Yhä edelleen kylällä Aldille tarjotaan savuketta, mutta poika kieltäytyy aina.

– Sanon, että haluan mieluummin suklaata!

Juttua muutettu 30.7.16 klo 12.24: Sikarit korjattu savukkeiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.