Äiti piti kolmea lastaan 11 vuotta vankeina Venäjällä: "Ulkomaailma on liian julma"

Vakavista terveysongelmista kärsivät lapset kertovat nyt uutistoimisto Ria Novostille tarinansa.

Joitakin kuukausia sitten Venäjällä pienessä Ust-Katavin kaupungissa Tšeljabinskin alueella paljastui järkyttävä tarina. Äiti oli pitänyt kolme lastaan kotinsa vankeina 11 vuoden ajan. He eivät käyneet koulua, eivät koskaan olleet lääkärissä eikä heillä ollut henkilöllisyystodistuksia.

–Ulkomaailma aidan toisella puolella on liian julma, äiti toisteli lapsilleen jatkuvasti.

Äiti ei vienyt lapsiaan lääkäriin edes silloin, kun heillä oli kovia hammassärkyjä. Hän antoi lapsille särkylääkkeitä ja lohdutti.

– Äiti sanoi veljelleni, jolla oli todella pahoja hammassärkyjä, että kun hän on menettänyt kaikki hampaansa, äiti ostaa tilalle tekohampaat, kertoo kolmikon vanhin, Darina, Ria Novostin haastattelussa.

Koko perhe samassa sängyssä

Darina ei muista tarkalleen, milloin hänestä ja nuoremmasta veljestä sekä sisaresta tuli äitinsä vankeja. Vuonna 2002 perhe muutti Venäjälle Uzbekistanista ja asui ensin sukulaisten luona. Darina kävi koulua vielä toisella luokalla muiden lasten tavoin. Sitten koulu suljettiin ja kaikki lapset ohjattiin muihin kouluihin. Darina pitää tätä jonkinlaisena käännekohtana, sillä silloin äiti piilotti tytön henkilöllisyystodistuksen ja selitti koulun rehtorille, että perhe muuttaa pois kaupungista.

Todellisuudessa he eivät muuttaneet mihinkään, mutta lapset eivät enää saaneet pitää yhteyttä kavereihinsa tai käydä kodin ulkopuolella.

– Olin silloin muistaakseni 9-vuotias. Ystäville piti sanoa, että olen sairas. Sitten äiti keksi muuttaa toiseen asuntoon, jossa ei saanut mennä edes parvekkeelle. Harvakseltaan sain kylläkin käydä kaupassa ja käyttää lankapuhelinta, mutta kun täytin 13, äiti otti senkin pois. Sanoin, että haluan opiskella enkä jaksa enää olla lukkojen takana, jolloin äiti hakkasi minut henkihieveriin, Darina muistelee.

Jotta lapset eivät karkaisi, äiti asensi taloon kaksi kameraa. Toinen oli käännetty ulko-oven suuntaan ja toinen kuvasi pihaa.

Koko perhe nukkui samassa sängyssä, jotta äiti voisi yölläkin vahtia lapsia. Jos joku nousi yöllä käymään vessassa, äiti heräsi ja tarkkaili tilannetta.

Pelastava viesti

Lopulta lapset onnistuivat karkaamaan Darinan johdolla. Hän oli onnistunut saamaan lapsuudenystävältään kännykän, jolla lähetti tälle viestin viime marraskuussa. Darinan kirjoittama viesti oli lyhyt ja ytimekäs:

”Voisimmeko asua luonasi hetken? En pysty enää elämään näin”.

Turvaan päästessään Darina meni poliisiasemalle. Äiti kutsuttiin kuulusteluihin ja alettiin epäillä rikoksesta. Kuulusteluista palattuaan äiti ilmeisesti sytytti tahallaan talon tuleen ja teki itsemurhan. Lasten vankilana vuosia toiminut omakotitalo paloi maan tasalle.

– Äiti sanoi aina, että jos karkaamme, hän tappaa itsensä, Darina sanoi Ria Novostin haastattelussa.

Nyt lapset asuvat isänsä kanssa pienessä kaksiossa, koska isompaan asuntoon ei ole varaa. Isä asui muualla eikä hänellä ollut omien sanojensa mukaan käsitystä siitä, että lapset pidetään vankeina. Hän soitteli aina välillä ja tuli käymään, mutta äiti kielsi kertomasta isälle totuutta.

Tällä hetkellä lapset kertovat voivansa olosuhteisiin nähden hyvin, tosin julkisilla liikkuminen ja liukuovet pelottavat edelleen hieman.

Myös terveysongelmista on tullut tuttuja seuralaisia. Etenkin Darinan veli kärsii vakavasta skolioosista ja selkäkivuista, koska äiti ei aikoinaan vienyt häntä lääkäriin.

– Hän syö joka päivä vahvoja kipulääkkeitä, Darina kertoo veljestään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja