Mainos

13-vuotias poika sairastui syömishäiriöön kiusaamisen vuoksi – koulu ei löytänyt näyttöä ongelmasta: "Kiusaajat jatkavat kiusaamista"

Yläasteelle toiveikkaana siirtyneen pojan elämä muuttui helvetiksi, kun hän joutui kiusatuksi.

Koulukiusaamiseen ei koskaan tulisi suhtautua kevyesti – ja tämän äidin teksti on hyvä muistutus siitä. Deirdre Fell-O'brien jakoi Facebookissa tekstin pojastaan Liamista, joka on vasta täyttänyt 13 vuotta. Fell-O'brienin mukaan pojan pitäisi olla koulussa ystäviensä kanssa, mutta sen sijaan hän on ollut jo viikkoja sairaalassa masennuksen ja syömishäiriön vuoksi.

– Miten päädyimme tähän? Liam meni seitsemännelle luokalle hyvin onnellisena. Hänellä oli paljon ystäviä, hän oli aina menossa, tapaamassa ystäviään, ajelemassa pyörällään, pelaamassa jalkapalloa, ja hän rakasti ruokaa, Fell-O'brien muistaa.

Pian poika kuitenkin lakkasi tapaamasta ystäviään. Hän antoi puhelimensa äidilleen, koska se aiheutti "liikaa draamaa", ja pysyi vain kotona.

– Olin onnellinen, mutta kysyin usein, oliko jotakin tapahtunut ja onko kaikki ok. Hän sanoi, että hän voi hyvin, Fell-O'brien kertoo.

Ystävät tuntuivat kadonneen; vain jalkapalloharrastus säilyi.  Fell-O'brien sai tietää vain yhdestä kiusaamistapauksesta, jossa joku löi Liamia koulumatkalla. Äiti ilmoitti tapauksesta koululle, mutta kukaan ei ollut nähnyt tilannetta, eikä tapahtumapaikassa ollut kameravalvontaa.

Lopulta poika lopetti jalkapallon pelaamisenkin; hän meni mieluummin töihin isänsä kanssa. Miehen työreissulla perhe havaitsi, että jokin on vialla.

– Kun hän oli siellä, aviomieheni sanoi, ettei Liam syö, kuten ennen, ja kun poika tuli kotiin, huomasin painon pudonneen. Hän alkoi syödä vain yhden aterian päivässä. Yritin jatkuvasti jutella hänelle. Mitä on meneillään? Ei mitään, äiti, kaikki on hyvin.

"Hän katsoi minuun itkien ja sanoi 'joka päivä, äiti'"

Fell-O'brien vei Liamin sairaalaan, mutta hän lupasi parantaa tapansa ja sai palata kotiin. Ongelmat jatkuivat, ja Liamia pahoinpideltiin. Äidilleen hän väitti pitkään kaiken olevan hyvin.

Lopulta tilanteen todellinen luonne selvisi.

– Lopulta hän ei enää voinut pitää sitä sisällään. Hän kertoi, että häntä kiusattiin kamalasti seitsemännellä luokalla. Se alkoi, kun hän pääsi jalkapallojoukkueeseen. Kaksi poikaa sanoi, että hän on huono eikä hänen olisi pitänyt päästä joukkueeseen. Oli tarpeettomia tönäisyjä ja potkuja. Hänelle sanottiin, että hän on outo, hän on lihava, hänen pisamansa ovat outoja, hänen kulmakarvansa ovat oudot, Fell-O'brien kuvaa.

– Kiusaajat käyttivät kamalaa kieltä ja kutsuivat häntä inhottavilla nimillä. Kysyin häneltä, miten usein tätä tapahtui. Hän katsoi minuun itkien ja sanoi "joka päivä, äiti".

Liam joutui lopulta takaisin sairaalahoitoon. Fell-O'brien kirjoitti rehtorille ja tapasi koulun henkilökuntaa, mutta rehtori ei tullut paikalle. Koulu tutki asiaa; samalla Liamille asennettiin letku ruokintaa varten. Hänen sydämensä sykettä tarkkailtiin, koska se oli aliravitsemuksen vuoksi alhainen. Liam pääsi lopulta toiseen hoitolaitokseen ja alkoi kertoa enemmän yläasteen kauhuista.

– Toivon, että hän olisi tullut luoksemme ja kertonut (kaikesta) aiemmin, mutta hän sanoi, ettei halunnut tehdä asiasta isoa juttua, eikä hän halunnut kenenkään joutuvan ongelmiin.

Koulu päätti tutkimuksensa tuloksettomina. Fell-O'brienin mukaan hänelle todettiin, että Liamin kokemus "voi olla erilainen kuin tilanteen todellisuus".

– He vain eivät onnistuneet löytämään todisteita siitä, että tämä tapahtui. Minulla on kuva hänen kasvojensa mustelmasta, he sanoivat henkilökunnan sanoneen, ettei poika ilmentänyt käytöstä, joka vihjaisi, että jotakin on juuri tapahtunut hänelle. Olemme niin pettyneitä. Kiusaajat jatkavat kiusaamista.

"Mikä kasa kukkua"

Koulu onnistui saamaan aikaan vain teemapäivän, jolloin kaikki pukeutuvat oranssiin vastustaakseen kiusaamista.

– Oikeastiko? Mikä kasa kukkua, Fell-O'brien toteaa.

Fell-O'brien kehottaa kaikkia vanhempia tarkkailemaan ja kuuntelemaan lapsiaan herkällä korvalla.

– Yksi vanhempi kertoi minulle, että hänen pojallaan on kultainen sydän, ja että Liamin täytyy olla herkkä poika! Taas kerran olin sanaton!

Moni on tukenut Liamin perhettä, mutta Fell-O'brien toteaa, ettei asian käsittely ole ohi. Hän haluaa, että Liamin tarina tulee kerrotuksi. Hän on onnistunut tavoitteessaan ainakin osittain: tuhannet ovat jakaneet Liamin tarinan.

***

12:00

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja