Mainos

Alan opiskelija: ”Panulan kommentit kuin isku naisopiskelijoiden kasvoille”

Kapellimestari Jorma Panulan lausunnot naiskapellimestareista ihmetyttävät alan opiskelijoita. Panula sanoi MTV Uutisten haastattelussa, että hänen mielestään naisten ei kannattaisi tulla alalle.

Panula perusteli lausuntoaan lyhytsanaisesti todeten, että kyseessä on vuosisatainen traditio, että mies johtaa orkesteria.

Musiikin johtamista Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Elisa Huovinen ihmettelee Panulan lausuntoa, sillä Panulalla on ollut uransa aikana paljon naisoppilaita opetettavanaan.

– Tämä oli vähän kuin isku kasvoille kaikkia hänen naisopiskelijoita kohtaan.

Huovinen muistuttaa lisäksi, että naisia on musiikin johtamisen aineryhmässä yhtä paljon kuin miehiä ja ammattimaailmassa on jo useita taitavia naiskapellimestareita.

– Esimerkiksi Anna-Maria Helsing, joka johti Tampereella keväällä Puccinin Madame Butterflyn ja vaikkapa Susanna Mälkki, joka tekee maailmalla jo paljon töitä.

Samoilla linjoilla on myös kuoronjohdon maisteri Saara Aittakumpu.

Tällä hetkellä akateemista mieskuoroa, Polyteknikkojen Kuoroa johtava Aittakumpu huomauttaa, että Panulan nimikkokilpailunkin on voittanut nainen. Vuosi oli 2003, palkintolautakunnan puheenjohtajana istui Jorma Panula ja voittajaksi valittiin Eva Ollikainen

– Panula on myös käsittääkseni tukenut Ollikaista paljon urallaan. Outoa on, ettei hänestä ole aikaisemmin välittynyt tällaista asennetta naisia kohtaan, Aittakumpu jatkaa.

"Naisilla on kädet ja pää kuten miehilläkin"

Molemmat musiikinjohdon ammattilaiset ihmettelevät Panulan väitteen perusteluja tai pikemminkin niiden puutetta.

Huovinen kertoo, että Panulan perusajatus opetuksessa on ollut aina, että ei saisi puhua vaan näyttää käsillään.

– Kaikki oppilaat tuntevat hänen fraasinsa: Älä puhu vaan johda. Nyt hänellä ei kuitenkaan ole perusteita, miksi nainen olisi huonompi johtamaan käsillään musiikkia kuin mies. Naisella on kädet ja pää niin kuin miehelläkin, Huovinen toteaa.

Panula sanoi MTV Uutisten jutussa, että naiskapellimestarit yrittävät liikaa. Panula ilmaisi asian näin: ”Toiset irvistää ja rehkii ja präiskyttää mutta ei se siitä parane, pahenoo vain".

Aittakummun on vaikea ymmärtää, mitä Panula on halunnut lausunnollaan sanoa.

– Kellä tahansa meistä voi tulla yliyrittämistä, jos on epävarmuutta, mutta mitenkään ei voi ajatella että se johtuisi naiseudesta, Aittakumpu jatkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.