Alaikäisten väkivaltarikokset lisääntyneet rajusti – ylisukupolvisuus näkyy: "Väkivaltainen käyttäytyminen periytyy vanhemmilta"

Alaikäisten väkivaltarikokset lisääntyneet rajusti – näin asiantuntijat näkevät tilanteen 5:25
Mitä syitä asiantuntijat näkevät alaikäisten väkivaltarikosten lisääntymiseen? Katso vastaukset videolta.

Alaikäisten väkivaltarikokset ovat poliisin mukaan lisääntyneet rajusti vuodesta 2015 lähtien. Asiantuntijoiden mukaan taustalla on usein ylisukupolvisuus ja nuoreen itseen kohdistunut väkivalta.

Aiheesta keskusteltiin Porin SuomiAreenassa.

– Näemme kouluterveyskyselyissä ja muissa tutkimuksissa, että aika monet nuoret kohtaavat kotona ja myös koulussa väkivaltaa. Nuorten huono kohtelu ja heidän pahoinvointinsa, heidän erilaiset ongelmat, joihin ei ole saatu apua ajoissa, vaikuttavat rikosten lisääntymiseen, oikeustieteen professori Suvianna Hakalehto Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

Poliisin tilastoissa näkyy, että erityisesti nuorten tekemät ryöstöt ovat lisääntyneet parin viime vuoden aikana. 

– Ryöstöjä tekevistä nuorista moni on myös jäänyt kiinni. Nuoret tekevät rikoksia nyt aiempaa enemmän, mutta samalla poliisi on tiivistänyt omaa työtään, eli nuoria jää myös enemmän kiinni rikoksista, ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisista kertoo.

Väkivalta periytyy

Asiantuntijoiden mukaan ylisukupolvisuus näkyy alaikäisten rikollisuudessa.

– Väkivalta on ylisukupolvista, eli väkivaltainen käyttäytyminen nuorilla periytyy vanhemmilta. Jos kotona opit väkivallan erääksi keinoksi ratkaista konflikteja, se on myös kadulla käytössä. Yhteiskunnan pitäisi pystyä vaikuttamaan paljon tehokkaammin perheisiin, joissa on köyhyyttä, kouluttamattomuutta ja sosioekonomista huonommuutta. Vanhempien pitäisi puolestaan pystyä tukemaan nuoria koulunkäynnissä ja opettaa konfliktin ratkaisukeinoja, Taponen listaa.

– Mielenterveysongelmat ovat asia, joihin pitäisi ehdottomasti puuttua. Nuorten on vaikea saada niihin apua. Me olemme yhteiskuntana epäonnistuttu lasten ja nuorten hyvinvoinnin osalta, Hakalehto sanoo.

– Moniongelmaisuus ja huono-osaisuuden ylisukupolvinen sosiaalinen periytyminen lisäävät nuoren syrjäytymisvaaraa. Nämä tekijät yhdessä päihteidenkäytön kanssa lisäävät puolestaan riskiä syyllistyä rikoksiin, erityispedagogiikan professori Tanja Äärelä Lapin yliopistosta sanoo.

Katso yllä olevalta videolta, mitä muita syitä asiantuntijat näkevät alaikäisten rikollisuuden lisääntymiseen.

Lue myös:

    Uusimmat