Alaikäisten tekemät ryöstöt rajussa kasvussa Helsingissä – poliisi on tilanteesta huolissaan: "Ihannoidaan jengielämää ja rikolllista elämäntapaa"

Alaikäisten tekemät ryöstöt rajussa kasvussa Helsingissä – Helsingin poliisin rikostorjuntayksikön johtaja kommentoi ilmiötä 8:01
Alaikäisten ryöstöt ovat rajussa kasvussa. Katso videolta, miten poliisi kommentoi tapauksia.

15–17-vuotiaiden tekemät ryöstöt ovat lisääntyneet radikaalisti Helsingissä. 

– Helsingin poliisin nuorisotutkintaan on kirjattu tämän vuoden aikana jo reilusti yli sata ryöstöä, jossa epäilty tekijä on alaikäinen, Helsingin poliisilaitoksen rikostorjuntayksikön johtaja Markku Heinikari kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Koko viime vuonna alaikäisten ryöstöjä oli yhteensä runsaat 60, joten määrä on lähes tuplaantunut siihen verrattuna jo tässä vaiheessa kuluvaa vuotta. Tilanne on poliisin mukaan huolestuttava.

– Huonoon suuntaan ollaan menossa, Heinikari sanoo.

Kallista nuorisomuotia ryöstetään

Tyypillisessä ryöstössä uhrin kimppuun käydään isolla porukalla, johon voi kuulua toistakymmentä tekijää. Uhrilta, joka itsekin on usein alaikäinen, ryöstetään väkivallalla tai sillä uhkaamalla erilaista omaisuutta: käteistä rahaa, kännyköitä, vöitä, takkeja ja muuta kallista nuorisomuotia.

– Ryöstöillä hankitut vaatteet ovat samantien myynnissä sosiaalisessa mediassa.

Heinikarin mukaan isolla porukalla ryöstöjä tekeviä nuoria yhdistää usein koulukotitausta ja rikoksia tehdään yleensä, kun ollaan hatkassa koulukodeista.

– Maahanmuuttajataustaisten nuorten osuus rikoksista epäillyistä korostuu selkeästi erityisesti Helsingissä, Heinikari sanoo.

Poliisi ei ole löytänyt mitään yhtä selkeää syytä alaikäisten ryöstöjen määrän radikaaliin nousuun. Esimerkiksi suoraa yhteyttä katujengeihin tekijöillä ei ole, mutta poliisin havaintojen mukaan katujengien keskeiset jäsenet ovat nuoriin faneihin nähden idolin asemassa.

– Ostareilla isot nuorisolaumat kulkevat katujengiläisten perässä ja ottavat heidän kanssaan selfietä. Huumekaupasta kiinnijääneiltä alaikäisiltä löytyy hyvin usein puhelimista kuvia isoista rahatukoista ja poseerauksista jengirekvisiitan kanssa.

– Vaikuttaa, että ihannoidaan jengielämää ja rikollista elämäntapaa, ja nämä juuri ovat ne keskeiset jutut koko katujengi-ilmiössä, Heinikari sanoo.

Katujengit eivät ole hävinneet

Poliisi puuttui viime vuonna katujengien väliseen väkivallan kierteeseen, ja tilanne hetkeksi rauhoittui.

Katujengit eivät Heinikarin mukaan ole kuitenkaan hävinneet minnekään vaan enemmänkin vakiinnuttaneet paikkaansa. Havaintoja on myös uusista katujengiryhmistä, joiden rakenteessa Gangsta rap -kuvio on edelleen vahvasti mukana.

– Sosiaalinen media toimii katujengien markkinointivälineenä nuorten suuntaan, ja se selkeästi uppoaa joihinkin ja myös joihinkin syrjäytymisvaarassa oleviin alaikäisiin, jotka tehtailevat rikoksia. Perinteisten liivijengien osalta tällaista väylää ja vastaavaa vetovoimaa ei ainakaan pääkaupunkiseudulla ole.

– Havaintoja on myös siitä, että keskeisiä katujengien jäseniä on menossa kovaa vauhtia kohti järjestäytynyttä rikollisuutta ja nimenomaan ulkomaista alkuperää oleviin rikollisryhmiin, jotka ovat nostaneet profiiliaan Helsingissä usean vuoden ajan, Heinikari kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Heinikari puhuu tässä yhteydessä maahanmuuttajataustaisten tekijöiden jonkinlaisesta "urapolusta". 

– Kun ikää tulee lisää, rikollisuus vakavoituu ja järjestäytyminen menee syvemmälle, tulee ikään kuin ”steppejä” uralla. Se on uhkakuva, jonka eteen pitää tehdä töitä, ettei se toteudu.

Lue myös:

    Uusimmat