Mainos

Alaikäisten juominen lisääntynyt Yhdysvalloissa

Amerikkalaisnuorista vain harva malttaa odottaa laillista ikää ennen alkoholin nauttimista. Lailliseksi juominen muuttuu 21-vuotiaana. Kuitenkin arviolta ainakin puolet nuorista on ryypännyt ennen sitä. Nykyisin ensimmäiset huikat otetaan noin 16-vuotiaina, kun 60-luvulla odotettiin 18-vuotiaaksi saakka.

Alkoholin ostamisen ja nauttimisen ikäraja nostettiin koko maassa 21 vuoteen vuonna 1988. Muutoksen jälkeen nuorten ryyppääminen väheni selvästi, mutta se on jälleen nousussa. Samalla ovat lisääntyneet nuorten ajamat kuolonkolarit, joissa juominen on ollut syynä turmaan. Viimeisten tilastojen mukaan yli 2000 kohtalokasta kolaria vuodessa johtuu nuorten juomisesta.

Amerikkalaisnuorethan saavat ajokortin jo 16-vuotiaina. Amerikkalainen ikäraja on jakanut tutkijat eri leireihin. -On selvää, että ikärajan nosto 21 vuoteen on menestyksekkäin ponnistus kymmeniin vuosiin juomisen vähentämiseksi, sanoo Minnesotan yliopiston tutkija Alexander Wagenaar. Brownin yliopiston tutkija Dwight Heath toteaa puolestaan, että "eurooppalaiset ovat oikeassa salliessaan juomisen nuorempana ja häivyttäessään siihen liittyvän salaperäisyyden. Näin juominen aiheuttaa vähemmän ongelmia alueella."

Bushin tyttäret eivät ole yksin


Alaikäisten juominen ylitti uutiskynnyksen keväällä, kun presidentti Gerorge W. Bushin 19-vuotias Jenna-tytär tavattiin drinkin äärestä yökerhossa. Myöhemmin Jenna käytti väärää henkilöllisyystodistusta ostaakseen viinaa ravintolassa, kun taas kaksoissisar Barbara sai alkoholia ilman henkilöllisyystodistusta. Kumpikin joutuu vastaamaan huvituksistaan oikeudessa.

Todellisuudessa presidentin tyttäret ovat toimineet samoin kuin valtaosa muistakin opiskelijoista. Kevätloman aikana tehdyt poliisiratsiat yksinomaan Floridassa toivat poliisin haaviin 1200 alaikäistä, jotka joivat ravintoiloissa. Liki 350 pidätettiin väärennettyjen henkilöllisyystodistusten vuoksi ja kymmeneltätuhannelta nuorelta takavarikoitiin väärät paperit.

Internet ja ajokortit


Yleisin henkilöllisyystodistus on ajokortti. Niiden väärentämisestä on tullut varsinainen teollisuudenhaara. Kömpelösti kopiokoneilla väärennetyt kortit ovat nyt historiaa. Internet pursuaa väärennysohjeita ja värikopiokoneet sekä skannerit helpottavat puuhaa. Jopa yksinkertaisimmat hologrammit voidaan väärentää vähällä vaivalla. Washingtonin kupeessa sijaitsevan Montgomeryn piirikunnan poliisi arvioi, että puolella alueen lukiolaisista on väärennetty henkilöllisyystodistus.

Tilanne on johtanut siihen, että osavaltiot ovat joutuneet kehittämään ajokorttejaan niin, että niitä on vaikeampi väärentää. Esimerkiksi New Jerseyn osavaltion ajokortti on ollut väärentäjien suosiossa helppoutensa vuoksi. Osavaltio satsaakin nyt 12 miljoonaa dollaria (liki 84 miljoonaa markkaa) uuden dokumentin kehittämiseen. Samalla kovennetaan rangaistuksia. Aiemmin annettiin pelkkä varoitus, mutta nyt voi joutua maksamaan 1500 dollarin (yli 10000 markan) sakot. Lisäksi ajokortin saattaa menettää vuodeksi. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.