Alaikäisen henkihieveriin piessyt pyysi päästä mielentilaselvitykseen – nyt yrittikin perua tutkimukset huonolla menestyksellä

Kuopiossa viime maaliskuussa alaikäisen pojan hengenvaarallisesti piesseen mieskaksikon asiaa puitiin viime kuussa Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Miehiä syytetään tapon yrityksestä.

Nuorista miehistä toinen kertoi lyöneensä uhria teräaseella ja pahoinpidelleensä tätä lyömällä ja potkimalla. Hän myönsi törkeän pahoinpitelyn. Toinen miehistä tunnusti lyömisen ja potkimisen myöntäen saman rikosnimikkeen.

Ennen pahoinpitelyä uhri oli kyyditetty syrjäiseen paikkaan väkivaltaa varten, hänen suunsa oli teipattu kiinni ja häneltä oli viety puhelin. Uhri jätettiin pahoinpitelypaikalle teon jälkeen vakavasti loukkaantuneena. 

Uhri joutui hätäleikkaukseen

Toinen syytetyistä oli tekohetkellä 20 vuotias, toinen 19. Uhri oli 17-vuotias.

Miehet auttoivat viranomaista tapahtumien selvittämisessä. Esitutkinnassa toinen miehistä kertoi, että teon syynä olivat pojan puheet toisesta miehestä.  Haastehakemuksessa kerrotaan toisen syytetyistä kuvailleen esitutkinnassa., että uhri oli yrittänyt ryömiä suojaan, anellut armoa ja pyytänyt miehiä lopettamaan.

Uhri joutui hätäleikkaukseen ja teho-osastolle. Kasvojen vaurioita korjattiin levyin ja ruuvein, ja uhrilta poistettiin hampaita.

Pyysi mielentilansa selvittämistä...

Puukotuksen tunnustanut mies pyysi käräjäoikeudessa, että hänen mielentilanta tutkitaan. Hänellä oli todettu mielenterveyden häiriö, ja hänen syyntakeisuutensa ja kykynsä säädellä käyttäytymistään haluttiin selvittää. Oikeus suostui pyyntöön.

Rikostoveri määrättiin pidettävänä vangittuna.

...mutta pyörsi kantansa nopeasti

Puukottaja oli kuitenkin pian valittanut päätöksestä Itä-Suomen käräjäoikeuteen, ja vaatinutkin mielentilatutkimuksen kumoamista. Hän kertoi kokeneensa kolmen kuukauden eristyksen jälkeen psyykkisen hyvinvointinta varsin heikoksi, mutta kertoi eristyksen loputtua oikeuden istunnon jälkeen vointinsa tasoittuneen.

– [Mies] on valmis ottamaan vastuun teostaan syyntakeisena, miehen kantelussa kerrottiin.

Hovioikeus ei kuitenkaan suostunut vaatimukseen, vaan piti syyttäjän tavoin perusteltuna selvittää miehen mielentila. Oikeus antaa asiasta tuomion mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Lue myös:

    Uusimmat