Huumekaupat päättyivät puukotukseen Oulussa – parikymppiselle miehelle yli 10 vuotta vankeutta

Oulun käräjäoikeus tuomitsi torstaina yli kymmenen vuoden vankeuteen miehen, joka puukotti toisen miehen kuoliaaksi ulkoilualueella Oulun Kontinkankaalla toukokuussa.

Syytetty kiisti syytteen taposta, mutta myönsi syyllistyneensä hätävarjelun liioittelutilanteessa tehtyihin törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen.

Syytetty kertoi esitutkinnassa, ettei tuntenut uhria ennalta, vaan oli sopinut netissä huumekaupoista tämän kanssa. Miehen mukaan uhri oli kaupankäyntitilanteessa käyttäytynyt uhkaavasti ja yrittänyt ryöstää hänet teräase kädessään. Hän sanoi joutuneensa paniikkiin ja siinä tilassa lyöneensä uhria teräaseella.

Käräjäoikeus ei uskonut miehen kertomaa. Sen mukaan asiassa ei ilmennyt mitään seikkoja, jotka olisivat tukeneet syytetyn väitettä hätävarjelusta. Oikeudessa kuultiin kahta silminnäkijää, joista kumpikaan ei ollut nähnyt uhrin väitettyä hyökkäystä. Uhrin hallusta ei myöskään löytynyt väitettyä veistä.

Syytetty sanoi myös yrittäneensä hätävarjelutilanteessa kohdistaa lyöntinsä uhrin jalkoihin ja käsivarsiin. Valtaosa uhrin pistohaavoista oli kuitenkin ylävartalossa.

Puukotti maassa maannutta uhria

Oikeuden mukaan syytetyn täytyi ymmärtää iskiessään uhria veitsellä ylävartaloon useita kertoja, että seurauksena on varsin todennäköisesti uhrin kuolema.

Oikeuden mukaan teko oli myös erityisen raaka, kun huomioitiin iskujen määrä ja voimakkuus. Silminnäkijöiden mukaan mies jatkoi uhrin puukottamista vielä sittenkin, kun uhri oli kaatunut maahan.

–  Veitsellä kohdistettujen lyöntien lukumäärä on ollut poikkeuksellisen runsas ja ne ovat olleet voimakkaita, mikä on osoittanut (syytetyn) sitkeää pyrkimystä uhrin hengiltä saamiseksi ja teko on ollut erityisen raaka. Lisäksi (syytetty) on kohdistanut uhriin iskuja vielä tämän maassa maatessa, joka on osoittanut luokassaan julmuutta ja edelleen sitkeää tappotahallisuutta, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

Oikeus katsoi, että Eetu Oskari Pantsar, 20, tuli tuomita merkittävästi tuntuvampaan rangaistukseen kuin mitä taposta keskimäärin määrätään, ja langetti hänelle 10,5 vuoden vankeustuomion.

Lue myös:

    Uusimmat