Auton peseminen talvella voi turhauttaa – tässä 8 syytä, miksi se kuitenkin kannattaa

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka perjantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Kysymys: Kannattaako autoa pestä tai pesettää talvella, kun se kuitenkin kuraantuu nopeasti?

Vastaus: Talvikaudella auto on lähes heti pesun jälkeen uudelleen kurainen tai ainakin pölyinen. Tämä ymmärrettävästi turhauttaa, mutta siitä huolimatta auto tulisi pestä säännöllisesti.

Pesettämällä autoa riittävän usein saavuttaa monta etua käyttömukavuuden, auton kunnon ja liikenneturvallisuuden saroilla:

 • Auton kuormaaminen ja kuorman purkaminen onnistuvat vaatteita likaamatta.
 • Autoon meno ja ulostulo onnistuvat vaatteita likaamatta.
 • Peseminen on helpompaa.
 • Auton maalipinta säilyy paremmassa kunnossa.
 • Auton ikkunapinnat naarmuuntuvat vähemmän.
 • Maantiesuolan haittavaikutukset autolle ovat pienemmät.
 • Auto huomataan liikenteessä paremmin.
 • Kuljettaja näkee paremmin.

Katso alla olevalta videolta, millainen auto soveltuu ikäihmiselle.

Millainen auto sopii ikäihmiselle? 7:34

Käyttömukavuus

Peseminen parantaa käyttömukavuutta: Autoon sisään meno ja sieltä ulos tulo sekä auton kuormaaminen ja kuorman purkaminen onnistuvat varmemmin vaatteita likaamatta, jos auto on puhdas. Samalla säästetään auton maalipintaa, kun jokaisesta pienestä nyhjäisystä kädellä, jalalla tai kyljellä ei synny naarmuja, kuten kuraisen auton kohdalla kävisi.

Autossa pitkään kiinni olleen suolakuran irrottaminen on haasteellisempaa. Pesu onnistuu miedommin ainein ja/tai vähemmällä hankauksella, kun sen tekee riittävän usein. Autostaan huolehtiva myös vahaa tai vahauttaa auton pari kertaa vuodessa, syksyllä ennen talvea, sekä keväällä, talven jälkeen. Vahakerroksen ansiosta lyhyenkin aikaa auton kyljessä ollut lika irtoaa helpommin.

Auton kunto

Kuten jo käyttömukavuuden kohdalla mainitsin, kuraiseen autoon tulee herkemmin myös vaurioita. Kuormaus- ja lastaustilanteiden sekä autoon menon ja sieltä poistulon lisäksi auton ohi kulkevan jalankulkijan pieni nyhjäisy aiheuttaa herkästi kuin hiekkapaperilla raapaistut naarmut maalipintaan.

Myös lumien harjaaminen kuraisen auton päältä ja likaisen tuulilasin skrapaaminen ovat omiaan lisäämään naarmuuntumista. Siksi pesu kannattaisikin mahdollisuuksien mukaan ajoittaa juuri ennen lumisateita – lumien harjaamisesta tai ikkunoiden skrapaamisesta ei saa tinkiä.

Mitä pidempään maantiesuola saa olla auton pinnoilla, sitä haitallisempi on sen vahingoittava vaikutus.

Liikenneturvallisuus

Puhdas, värikäs auto erottuu harmaasta maantiestä paremmin kuin kuran peittämä, tasaisen ruskea tai harmaa. Kaikki autot eivät ole värikkäitä, mutta niidenkin päällä kurakerros vaikuttaa valojen ja suuntamerkkien havaittavuuteen sekä ajovalojen valaisukykyyn.

Erilaisia vaihtoehtoja auton pesettämiseen

Auton pesemiseen talvella on useita vaihtoehtoja: huoltoasemien pesukoneet, miehitetyt pesukadut, itsepesuhallit ja autojen käsinpesuja tekevät yritykset, joita löytyy nykyään muun muassa useiden ostoskeskusten tai yksittäisten kauppojen pysäköintihalleista.

Huoltoasemien harjapesukoneet jättävät näin talvella hyvin usein auton kuraiseksi. Ovenkahvojen lähiympäristöt, peilit, vanteet, takapuskurin päällinen, vetokoukun taakse jäävä puskurin osa ja tavaratilan kannen syvennykset ja pokkaukset ovat automaattipesuille haasteellisia paikkoja. Vaikka auto jääkin kuraiseksi, suihkuttaa pesuautomaatti ohjelman päätteeksi auton pintaan kuumavahan, mikäli auton käyttäjä on sellaisen erehtynyt kassalta ostamaan. Kuraisten pintojen päälle suihkutettavalla kuumavahalla varmistetaan, ettei autoon kiinni jäänyt lika irtoa seuraavallakaan kerralla. Monesti noin 25–30 euron hintaisen pesun jälkeen ei voi olla kuin pettynyt lopputulokseen.

Itse suosin käsinpesufirmoja tai miehitettyjä pesukatuja, joissa auto esipestään käsin. Näissä pesutulos on huomattavasti huoltoasemien pesuja parempi. Esimerkiksi käyttämässäni lähikauppakeskuksen pysäköintihallissa käsinpesu maksaa 20 €. Auto on pesun jälkeen aina puhdas ja myös ovien välit on pesty. Paremman pesutuloksen lisäksi myös kustannukset ovat siis usein jopa edullisempia kuin huoltoasemien pesuautomaateissa.

Toki auton voi pestä myös itse asianmukaisessa pesupaikassa – usein tämä tarkoittaa käytännössä itsepesuhallia. Ainakin pääkaupunkiseudulla aikaperusteisesti hinnoitelluissa itsepesuhalleissa pesun loppuhinta nousee helposti toiselle kympille. Lisäksi tarvitaan omat pesuaineet ja tarvikkeet. Itsepesun hintaero käsinpesufirmaan tai miehitettyyn pesukatuun verrattuna on siis niin pieni, etten ainakaan itse viitsi nähdä pesemisen vaivaa. 

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja