Hyvä parisuhde voi toki vaatia panostusta, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä edes rakkaansa vuoksi.
Puppupuhetta, että rakkaus on muka vaikeaa: jatkuvia kompromisseja ja uhrauksia. Keräsimme eri ihmisten kokemusten perusteella listan asioista, joita rakkauden takia ei pidä tehdä. Asiantuntijana ohjeet on arvioinut Kataja Parisuhdekeskuksen psykoterapeutti Liisa Välilä.
1. Luovu omista periaatteistasi
Kumppanin mielipidettä pitää kuunnella, mutta omien periaatteiden ja ajatusten muokkaaminen puolison mukaan tuottaa kipeyttä. Omista periaatteistasi tinkiminen rakkauden takia ei ole sen arvoista. Toimimalla väärin et pysty nukkumaan öitäsi hyvin, vaikka vieressäsi olisi minkälainen mies tai nainen.
Mieti, mitkä ovat sinulle luovuttamattomia arvoja ja periaatteita. Pidä niistä kiinni. Ratkaisuja tehdessäsi kuuntele kumppaniasi, mutta muista arvosi.
2. Menetä rahojasi
Raha-asioissa kannattaa olla terveen itsekäs. Toisen menojen jatkuva maksaminen, tuhlailun tukeminen tai sortuminen valintoihin, joihin sinulla ei ole varaa, tuo onnen sijaan katkeruutta. Pahimmillaan rakkauden sokaisema on voinut menettää luottotietonsa. Onnellisessakin suhteessa kannattaa pitää huolta siitä, että pystyy seisomaan taloudellisesti omilla jaloillaan. Oma raha tuo vapautta, ja sitä kannattaa vaalia myös suhteessa ollessaan.
3. Häpeä
Jos et kehtaa kulkea käsi kädessä kumppanisi kanssa tai välttelet sosiaalisia tilanteita hänen takiaan, teitä ei ole ehkä tarkoitettu yhteen. Satunnainen nolo puujalkavitsi tai t-paita on eri asia kuin se, että tunnet todella häpeää rakkaasi käytöksestä. Puhu kumppanistasi ja hänelle tärkeistä ihmisistä ja asioista arvostavasti – oli hän itse paikalla tai ei. Ethän myöskään tunne häpeää itsestäsi kumppanisi rinnalla?
4. Luovu ystävistä
Ihminen tarvitsee ystävyyssuhteita, vaikka kuinka seurustelisikin. Rakkaasi ei tarvitse ystävystyä sinun kavereidesi kanssa, mutta sinun ystävyyssuhteitasi hänen tulee kunnioittaa. Pariskunnilla voi olla omia kaveriporukoita ja aikaa voi viettää erikseenkin. Hänenkin tekee hyvää päästä ulos välillä omien kavereidesi kanssa, eikä sinun täydy silloin olla mukana!
5. Muuta tyyliäsi
Haluaisiko rakkaasi nähdä sinut naisellisissa mekoissa tai lyhyissä helmoissa, vaikka tunnet niissä olosi epämukavaksi? Yrittääkö hän saada sinut näyttämään pukumieheltä? Vaatiiko hän sinua pukeutumaan peittävämmin tai enemmän oman makunsa mukaan? Tukeminen esimerkiksi laihduttamisessa on eri asia kuin pyrkimys muuttaa sinua. Ulkonäön ja vaatteiden arvostelu voi olla henkistä väkivaltaa. Sama koskee myös esimerkiksi harrastuksiesi tai kiinnostusten kohteidesi mollaamista.
6. Muuta kumppaniasi
Kumppani ei lakkaa juomasta, koska sinä rakastat häntä. Älä siis odota, vaan lähde kävelemään ajoissa. Aivan samoin kuin kumppanisi tulee hyväksyä sinut sellaisena kuin olet, sinunkaan ei pidä yrittää muokata selvästä rupikonnasta unelmiesi prinssiä.
7. Luovu työsuunnitelmista
Jos haluat esimerkiksi jäädä kotiin lapsen kanssa, pyrkiä uudelle uralle tai torjua työtarjouksen, sen tulisi olla oma valintasi, ei muiden sanelema pakko.
8. Etäänny perheestäsi
Rakastava kumppani ei pistä sinua valitsemaan hänen ja muiden läheistesi välillä. Hänen ei tarvitse pitää kaikista perheesi jäsenistä, mutta aikuinen ihmisen pyrkii tulemaan toimeen sinulle tärkeiden ihmisten kanssa. Kummankin sukulaisten luona tulisi viettää aikaa mahdollisuuksien mukaan vuorotellen. Sitä paitsi, jos ihmiset, jotka tuntevat sinut ja joiden tiedät haluavan parastasi, varoittelevat sinua uudesta kumppanista, heidän sanoissaan voi olla perää.
9. Pelkää
Jos tunnet, että sinun pitää varoa sanojasi ja tekojasi, suhde ei ole terveellä pohjalla. Terveessä suhteessa ei tarvitse pelätä kumppanin reaktioita, oli tilanne mikä tahansa. Pelko ei tarkoita välttämättä väkivallan uhkaa, ja väkivaltaa on myös henkinen vallankäyttö ja alistaminen. Rakkauden tulisi saada molemmat voimaan hyvin.
10. Salaile asioita
Hyvässä suhteessa toiseen voi luottaa ja tiedät, että rakkaasi hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Pieniä salaisuuksia on itse kullakin eikä kaikkea tarvitse kertoa, mutta jos tunnet, että sinun pitää piilotella esimerkiksi menneisyyttäsi, tekemisiäsi tai mielihalujasi, jokin on hullusti. Hälytyskellojen pitäisi soida myös silloin, jos huomaat valehtelevasi rakkaasi takia tai hänen puolestaan muille. Muista myös olla kumppanisi luottamuksen arvoinen.
11. Koe syyllisyyttä
Jos kaikki on kumppanin mielestä aina sinun vikasi, vika on todellakin hänen puolellaan. Kuka syyttää rakastaan jatkuvasti kaikesta? Ei ainakaan rakastunut mies tai nainen.
12. Siedä käytöstä, jota et kestäisi ystäviltäsi
Hyvä ohjenuora terveeseen suhteeseen on ajatella parisuhdetta ystävyyssuhteen tapaan: sietäisitkö ystävältäsi samanlaista käytöstä kuin seurustelukumppanilta? Kumppanilla ei tulisi olla erivapauksia käyttäytyä tökerösti tai kohdella sinua huonosti, vaan pikemminkin päinvastoin!
13. Laiminlyö velvollisuuksia
Muista velvollisuutesi, vaikka olisit kuinka rakastunut. Älä laiminlyö lastasi, hylkää lemmikkiäsi, luista työstäsi tai riko lakia rakkauden takia. Rakkauden asettaminen sokeasti kaiken muun edelle ei ole romanttista, vaan typerää.
14. Mitään, mitä et todella halua
Elämäsi tärkein ja pitkäaikaisin suhde sinulla on itsesi kanssa, joten älä tee hallaa itsellesi. Kompromissit ovat tarpeen toisinaan, mutta kaikissa asioissa sinun ei tule joustaa. Oli kyseessä sitten seksuaalinen teko tai vaikkapa kumppanin haluama lapsi, sinun ei tarvitse toimia vastoin omaa vilpitöntä tahtoasi.
Psykoterapeutti Liisa Välilä huomauttaa, että nämä listatut asiat eivät kuitenkaan päde narsistisen luonteen kohdalla.
– Jos tällaisen listan lukee narsisti, hän ajattelee tekevänsä juuri oikein ja sen mikä hänestä on oikein. Nämä neuvot sopivat esimerkiksi narsistin puolisolle, mutta eivät narsistille itselleen.