11 myrkyllistä tapaa parisuhteessa – kai ymmärrät, ettei näistä ole kuin haittaa?

Moni pitää näitä tapoja parisuhteeseen kuuluvina, vaikka niistä voi oikeasti olla haittaa. Tunnistatko nämä toimintamallit myrkyllisiksi – toimitteko te näin?

1. Haitallinen tapa: Kumppanisi on ”kaikkesi”

Terve suhde koostuu kahdesta kokonaisesta, täysipainoisesta aikuisesta. Kun ihminen sanoo ”kumppanini on kaikkeni”, hän vihjaa, ettei mikään muu merkitse mitään. Jos yksi asia on ”kaikki”, muuta ei ole – työn, harrastukset, ystävyyssuhteet ja oman itsen kehittämisen voi unohtaa, koska toinen ihminen ja hänen tarpeensa menevät kaiken edelle.

2. Haitallinen tapa: Jatkuva kommunikointi

Onnistunut, avoin kommunikointi on hyvän suhteen perusta, mutta jatkuva yhteydessä oleminen on outoa. Soitatko hänelle tunnin välein? Haluaako hän vartin välein tietää, missä olet ja kenen kanssa? Jos kumppani kyttää sinun, aikuisen ihmisen, jokaista tekemistä, jossakin on jotakin mätää.

3. Haitallinen tapa: Teette kaiken yhdessä

Joogaatte yhdessä, menette keikalle yhdessä, kokkaatte yhdessä – teette kaiken yhdessä. Suhde ei ole terveellä pohjalla, jos yksi mököttää, koska toinen ”kehtaa mennä” viettämään iltaa ystäviensä kanssa.

4. Haitallinen tapa: Uskot, että kumppanisi kuuluu sietää kaikki tunteesi

Jokainen tuntemasi tunne on todellinen. Tunteet ovat kuitenkin ohimeneviä, ja ne vaihtelevat monta kertaa päivän aikana. Siksi jokaista tunnemyrskyä ei tarvitse kaataa kumppanin niskaan. Jos olet oikeasti vihainen töissä sattuneesta tapahtumasta, puhu se ulos – älä mene kotiin rähjäämään, koska pyykit on ripustettu väärin, ja väitä, että sinä vain "olet tällainen ihminen" ja muiden tulee kestää se. 

5. Haitallinen tapa: Odotat, että kumppanisi ”korjaa sinut”

Kun kaksi ihmistä jakaa elämänsä ja tukee toisiaan, se on ihanaa. Jokainen on kuitenkin lopulta vastuussa itsestään ja omista tunteistaan. Kumppani ei voi toimia terapeuttina, korjata toista ihmistä tai olla tästä ja tämän tunnemyrskyistä vastuussa koko ajan. Ota vastuu omista tunteistasi.

6. Haitallinen tapa: Aiot tehdä hänet onnelliseksi – vaikka pakolla

Tämä kohta on vain jatkoa edelliselle kohdalle. Jos odotat kumppanisi tekevän sinut täydeksi ja onnelliseksi, onnesi riippuu hänen vaihtelevista ja ohimenevistä mielialoistaan. Jos kaikki ei olekaan ihanasti, elämä on pilalla – vaikka fakta on, ettei kukaan voi olla onnellinen jatkuvasti.

7. Haitallinen tapa: Olet rehellinen kaikesta

Kaikkia asioita ei ole pakko jakaa ”rehellisen suhteen” nimissä. Kumppanisi ei halua tietää, että ex-rakkaasi oli itse asiassa parempi sängyssä, rikkaampi tai muuten vain jollakin tavalla ”parempi”.

8. Haitallinen tapa: Pidätte tiukkaa kirjaa siitä, kuka tekee mitä

Koti on yhteinen kenttä, jonka siivoaminen ja huoltaminen kuuluu molemmille. On lapsellista valittaa siitä, miten itse teki asian X, mutta kumppani ei hoitanut asiaa Y. Samaan tapaan on väärin odottaa, että toinen hoitaa asunnon siivoamisen ja kokkaamisen, koska itsellä on vain "niin rankkaa töissä". Kaikkien kotitöiden ei tarvitse jakautua tasan, mutta jonkinlaista tasapuolisuutta on normaalia odottaa! 

9. Haitallinen tapa: Varmistat, ettet koskaan, ikinä loukkaa häntä mitenkään

Kumppania kuuluu pitää kuin kukkaa kämmenellä, mutta hän on usein myös se läheisin, luotetuin ystävä. Jos tällainen ystävä ei voi sanoa sinulle, että puhuit ohi suusi, tai että ajat moottoritiellä törkeää ylinopeutta, kuka voi? Jos kumppanin loukkaaminen taas johtaa siihen, että hän kostaa, hälytyskellojen pitäisi soida – ja lujaa.

10. Haitallinen tapa: Esität satukirjan satua

Teeskentelet hampaat irvessä, että suhteenne on juuri sitä, mitä lapsuuden satukirjassa luvattiin: ihana rakkaasi ostelee lahjoja, vie kalliiseen ravintolaan treffeille eikä mikään ole koskaan huonosti… Jos et kehtaa tunnustaa totuutta suhteen kipeistä puolista kumppanillesi tai perheellesi, jokin on pielessä.

11. Haitallinen tapa: Kestät ja kärsit

Mikään suhde ei ole täydellinen. Loppuelämästänne tulee kuitenkin hyvin pitkä ja onneton, jos vain kärsit ja kestät suhteessa, koska ”parempaakaan ei varmaan ole tulossa”. Mikäli lapsuudenkotisi on istuttanut sinuun ajatuksen kärsimisen arvokkuudesta, hylkää se välittömästi!

***


Lue myös:

    Uusimmat