Älä pelästy: Tämä erikoinen ötökkä kotiutuu omakotitaloihin syksyisin

Syksyn tullen omakotitaloihin saattaa tunkeutua erikoinen vierailija. Pelottavasta ulkonäöstään huolimatta se ei kuitenkaan ole vaarallinen.

Väriltään ruskea tai punaoranssi ruskojuoksiainen on juoksujalkaisiin kuuluva tuhatjalkainen. Itä-Suomen yliopiston Ympäristötieteen laitoksen soveltavan ekologian professori ja ympäristöekologian tutkimusryhmän johtaja Jarmo Holopainen kertoo, että ruskojuoksiainen voi olla syksyllä tuttu näky etenkin omakotitaloissa ja mökeissä.

– Syksyisin, kun lämpötilat alenevat, se tulee usein lähemmäs rakennuksia. Ruskojuoksiaisia näkee kosteissa ympäristöissä, kuten kellareissa tai jopa sisällä omakotitaloissa, Holopainen selittää.

Vaaraton saalistaja saattaa purra

Toisia ötököitä ravinnokseen etsivä ruskojuoksiainen voi Holopaisen mukaan purra, muttei ole vaarallinen.

– Ruskojuoksiainen on saalistavaa lajia, joten se voi purra. Lapsen ohutta ihoa se saattaa purra hieman voimakkaammin, muttei siitä ole vahingoksi. Korkeintaan puremasta voi aiheutua pientä tulehdusta, Holopainen kertoo.

Kosteisiin paikkoihin hakeutuva juoksiainen voi kertoa asunnon kosteudesta, muttei se ole siitä välttämättä suora indikaattori. Holopaisen mukaan ötökän vierailulta voi koittaa välttyä esimerkiksi tiloja siivoamalla.

– Taloissa joissa on sisäänkäynti maan tasolla, ne tulevat sisään yleensä avoimista ovista. Tiloja voi pyrkiä pitämään siistinä etenkin muista ötököistä, tällöin ravintoa saalistavalle ruskojuoksiaiselle ei ole tiloissa ravintoa, Holopainen muistuttaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja