Älä murehdi nukahtamisesta tai keho valmistautuu hyökkäykseen

Oletko huolissasi siitä, että nukutko tarpeeksi? Älä murehdi enää. Asiantuntijat painottavat, että unen laatu on määrää tärkeämpää, ja murehtimalla nukut varmasti huonommin.

Unentarve on yksilöllistä, muistuttaa Surreyn Unitutkimuskeskuksen unen ja fysiologian professori Derk-Jan Dijk Daily Mail -lehdessä.

– Unentarve vaihtelee viidestä yhdeksään tuntiin yössä. Kaikki eivät nuku hyvin kahdeksaa tuntia.

Häiriöt unessa saattavat vähentää unen voimia antavaa vaikutusta. Laadukkaalla unella tarkoitetaankin katkeamatonta unta, jolloin keho ja mieli ehtivät palautua päivän rasituksista.

Unen laatua mitatessaan asiantuntijat yleensä tarkistelevat kuinka väsynyt ihminen on päiväsaikaan.

– Mikäli olet päivisin väsynyt, torkut kokousten aikana ja nukut viikonloppuisin paljon pidempään, kyse voikin olla huonosta unenlaadusta liian vähäisen nukkumisen sijasta, Dijk sanoo.

– Mutta juuri se, että murehdit saatko kahdeksan tuntia unta yössä saattaakin olla juuri se, joka estää sinua saamasta hyvänlaatuista unta.

Stressaaminen estää nukahtamisen

Yöllä hormonien, kuten melatoniinin ja serotoniinin, pitäisi auttaa meitä nukahtamaan. Melatoniinin eritys lisääntyy pimeässä, ja sen uskotaan liittyvän uni-valve rytmin säätelyyn. Serotoniini on melatoniinin esiaste, se toimii aivojen välittäjäaineena ja sen puute voi vaikuttaa nukkumiseen.

Mutta mikäli me ryhdymme murehtimaan tai stressaamaan esimerkiksi nukahtamisesta, melatoniinin ja serotoniinin väsyttävä vaikutus häviää stressihormonien kuten adrenaliinin ja kortisolin takia.

– Murehdi vähemmän nukkumisesta niin nukut paremmin, toteaa kliinisen psykologian professori Colin Espie Glasgow’n yliopiston unitutkimuslaboratoriosta.

Keho valmistautuu hyökkäykseen

Uniongelmista kärsivät ihmiset heräävät helposti keskellä yötä ja pelkäävät etteivät enää pysty nukahtamaan. Tämä käynnistää puolestaan aivoissa uhkatilan, jossa keho reagoi fyysisesti kuin oikeaan hyökkäykseen.

– Se vapauttaa stressihormoneja, jotta se pystyisi käsittelemään koetun vaaran. Tässä tilassa on mahdotonta nukahtaa, selittää professori Espie.

– On asioita, joita kehomme ja aivomme tekevät automaattisesti. Nukkuminen on yksi niistä. Jokaisen unirytmi on yksilöllinen.

Molemmat professori huomauttavat, että vaikka saisitkin vähemmän unta tunneissa mitattuna, sillä ei ole mitään väliä kunhan unen laatu on hyvä. Unohda siis murehtiminen, ettet lykkäisi nukahtamista vieläkin kauemmas hamaan tulevaisuuteen.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat