Älä anna alkavan pimeyden väsyttää – näin pysyt pirteänä!

Pimeä vuodenaika on omiaan lisäämään väsymystä ja jopa masennusoireita. Älä hyväksy väsymystä kumppaniksesi, vaan taistele sitä vastaan.

Tutkimukset osoittavat, että jopa 40 prosenttia suomalaisista kärsii kaamosväsymyksestä. Vetämättömän olon lisäksi kaamosoireita ovat kasvanut ruokahalu ja alakuloisuus, joihin ei välttämättä auta edes lepo. Päihitä kaamosoireet näillä ohjeilla.

Panosta valaistukseen

Kirkasvalolaitteet voivat tarjota apua väsymykseen. Anna itsellesi kirkasvalohoitoa aamulla, jolloin valo herättää sinut tehokkaasti uuteen päivään. Myös sarastusvalosta voi olla hyötyä, jos herääminen on vaikeaa. Kodin valaistuksesta tulisi huolehtia muutenkin pimeään aikaan, sillä keho valmistautuu hämärässä lepoon. Parasta olisi, jos huoneissa olisi mahdollisimman monta epäsuoraa valolähdettä, sillä epäsuora valo on silmille miellyttävämpää.

Ulkoile

Liikunnan hyödyt ovat merkittävät sairauksien ehkäisemisessä ja väsymystä vastaan taistellessa. Hyvä yleiskunto parantaa jaksamistasi ja ulkona loistavat ruskan värit piristävät mieltä. Jos pystyt, suuntaa ulos päivänvalossa ja ime itseesi auringon tarjoilemaa D-vitamiinia.

Ota D-vitamiinia

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että D-vitamiini ylläpitää yleisterveyttä. Se myös vahvistaa vastustuskykyä ja helpottaa kalsiumin imeytymistä. Suomalaiset eivät saa pimeään aikaan tarpeeksi D-vitamiinia, joten sitä pitäisi napsia purkista. Uusi saantisuositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Syö hyvin

Jalkasi tuntuvat johdattavan sinut kaupan karkkihyllylle lähes automaattisesti. Epäterveellinen syöminen voi kuitenkin kostautua entistä veltompana olona. Älä mässytä liikaa hiilihydraatteja, sillä ne väsyttävät. Tankkaa sen sijaan marjoja ja juureksia, jotka ovat varsinaisia vitamiinipommeja. Jos mielesi tekee makeaa, syö tummaa suklaata, joka lukuisten muiden hyötyjen lisäksi myös kohottaa mielialaa.

Rukkaa unirytmiä

Jos sinua väsyttää illalla normaalia aikaisemmin, mene nukkumaan. Kaamosaikana väsyttää muutenkin, joten univajeen kerryttäminen on todella huono idea. Nyt jos koskaan on aika huolehtia siitä, että saat tarpeeksi pitkät yöunet. Normaalisti 7-8 tuntia riittää terveelle aikuiselle, mutta kaamosaikaan voit tarvita enemmänkin unta. Kuuntele kehoasi.

Suuntaa katse tulevaan

Odotatko jo joulua? Ajattele, miten kauniisti valkea lumi karkottaa pimeyden ja syksy menee kuin yhdessä hujauksessa. Jos jouluun tuntuu olevan liian pitkä aika, tauota syksyä erilaisin välietapein. Pääsetkö kohta syyslomalle aurinkoon? Milloin ne pikkujoulut olivatkaan?

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat