Mainos

Al-Qaida ilmoittautui Algerian iskun tekijäksi

Tiedot kahden pommi-iskun kuolonuhrien määrästä ovat edelleen ristiriitaisia.

Al-Qaida-verkoston Pohjois-Afrikan siipi on ilmoittautunut Algerian pääkaupunkia Alger'ta vavisuttaneiden tuhoisten pommi-iskujen tekijäksi. Ryhmä ilmoitti asiasta islamistien verkkosivuilla annetussa lausunnossa. YK:n pakolaisjärjestön johtajan Antonio Guterresin mukaan iskujen kohteena oli YK.

Tiedot kuolonuhrien määrästä olivat vielä illalla ristiriitaisia. Sairaalalähteiden mukaan yli 60 ihmistä sai surmansa. Algerian pääministeri Abdelaziz Belkhadem puolestaan sanoi illalla televisiossa, että kuolleita oli 24.

- Antamamme virallinen luku on oikea luku. Meillä ei ole mitään salattavaa, pääministeri sanoi.

Kaksi ulkomaalaista YK-työntekijää oli uhrien joukossa, kertoi Algerian sisäministeriö. Toinen heistä oli tanskalainen ja toinen senegalilainen.

Tanskan ulkoministeriö vahvisti 39-vuotiaan tanskalaismiehen kuolleen iskussa. Mies oli ollut YK-rakennuksessa, joka tuhoutui pahoin räjähdyksessä.

YK:n edustajan mukaan kuolleiden joukossa on ainakin viisi järjestön työntekijää ja kymmenkunta on edelleen kateissa. Algerian televisio kertoi, että sortuneen YK:n toimistorakennuksen raunioista saatiin viisi ihmistä ulos hengissä.

Sisäministeri Noureddine Jazid Zerhouni sanoi olevansa varma siitä, että hyökkäyksen takana on al-Qaidan Pohjois-Afrikan siipi.

Vauras Hydran kaupunginosa peittyi savuun ja puistokaduilla virui ruumiita, kun autopommi räjähti YK:n rakennuksen ja poliisiaseman lähellä. Räjähdys vavisutti muurien ympäröimiä huviloita ja puutarhojen palmuja.

Hetkeä myöhemmin toinen pommi räjähti Algerian korkeimman rakennuksen edessä. Uhriksi joutui toistakymmentä yliopisto-opiskelijaa, joiden bussi sai täysosuman autopommista.

Toimistorakennus oli useiden YK:n yksiköiden yhteiskäytössä. Kaikkiaan YK:lla on Algeriassa 19 kansainvälistä ja 115 paikallista työntekijää.

Monet paikalliset olivat erityisen järkyttyneitä siitä, että iskut sattuivat hyvin vartioiduilla alueilla, missä asuu lukuisia korkea-arvoisia algerialaisia sekä ulkomaalaisia diplomaatteja.

- Meidän pitäisi tehdä jotain vihamme ilmaisemiseksi. Meidän pitäisi järjestää terrorismin tuomitseva mielenosoitus, mutta myös vaatia hallitukselta enemmän toimia meidän suojelemiseksemme, sanoi Hydran kaupunginosassa asuva nuori nainen.

Iskuille tuomio

Algeriassa viime viikolla vieraillut Ranskan presidentti Nicholas Sarkozy piti iskuja "barbaarisena, vihattavana ja syvästi raukkamaisena". Myös muiden muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon, EU ja Valkoinen talo tuomitsivat pommit jyrkin sanoin.

Syyttävät katseet kääntyivät heti iskun jälkeen kohti al-Qaida-verkoston Pohjois-Afrikan siipeä, joka on ollut vastuussa useista aiemmista veriteoista, muun muassa huhtikuisesta pommi-iskusta Alger'ssa.

Poliisin mukaan iskut olivat autopommeja, joista ainakin toinen oli itsemurhapommittajan käsialaa.

Arvioiden mukaan Algerian ääriainekset ovat tulossa rohkeammiksi väkivallanteoissaan. Esimerkki tästä oli syyskuussa sattunut presidentti Abdelaziz Boutefilikan murhayritys. Jotkut pelkäävät, että Algeria on sortumassa takaisin 1990-luvun tapaiseen kaaokseen, jolloin hallituksen joukot ja ääri-islamilaiset ryhmittymät taistelivat vallasta. Arviolta 200000 ihmistä kuoli väkivaltaisuuksissa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.