Mainos

AL: Puolustusvoimien komentajalta väärää tietoa jahtimatkoja tarjonneista yrityksistä VTV:lle

Puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg on antanut väärää tietoa kestitystä tarjonneista yrityksistä Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:lle, uutisoi Aamulehti.

Lindberg kertoi VTV:lle, ettei armeijalla ole kaupallista yhteistyötä hänelle metsästys- ja kalastusmatkoja tarjonneiden yritysten kanssa. Todellisuudessa useat näistä
yrityksistä ovat Aamulehden mukaan tehneet aktiivisesti kauppaa Puolustusvoimien kanssa.

Aamulehti selvitti asiaa vertaamalla haltuunsa saamiaan VTV:n sisäisiä muistiinpanoja ja Puolustusvoimien hankinta-aineistoja.

Lindberg on ollut vuosina 2014–2015 yhteensä 19 kertaa yritysten tarjoamilla metsästys- tai kalastusmatkoilla. Matkoja tarjonneista yrityksistä Puolustusvoimat on tehnyt kauppaa muun muassa Nammo Lapuan, Vaisalan, YIT:n, Nokian, Fiskarsin ja Fortumin tytäryhtiön kanssa.

Puolustusvoimat ei kertonut hankintojensa tarkkoja ajankohtia, joten Aamulehti ei voinut verrata jahtipäivämääriä suoraan hankinta-ajankohtiin.

Apulaisoikeusmies ei katsonut lainvastaiseksi

Lindberg kertoi VTV:lle metsästysmatkoistaan pääesikunnassa vuonna 2015 järjestetyssä tilaisuudessa sekä muutamia kuukausia myöhemmin kirjallisessa selvityksessä.

Molemmilla kerroilla hän esitti näkemyksen, jonka mukaan matkojen tarjoajilla ei ole kaupallisia suhteita Puolustusvoimiin.

Lindbergin matkoja käsitteli VTV:n pyynnöstä myös eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin. Syyskuussa julkistetun ratkaisun mukaan asiassa ei ole syytä epäillä lainvastaista menettelyä.

Aamulehden tietojen mukaan Sakslinilla oli käytössään VTV:n muistiinpanot komentajan kanssa pääesikunnassa käydystä keskustelutilaisuudesta. Apulaisoikeusasiamies ei kuitenkaan tuonut ratkaisussaan esiin Lindbergin VTV:lle antamaa väärää tietoa, lehti kirjoittaa.

Lindberg ei halunnut kommentoida jahtimatkojaan Aamulehdelle. Pääesikunnan viestinnän mukaan asia sai päätöksensä apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun myötä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.