Aku Hirviniemi esiintymisestä: Tätä jännitän eniten

Näyttelijä Aku Hirviniemi paljastaa, että jännitys ei katoa ammattitaitoiseltakaan esiintyjältä.

Näyttelijä Aku Hirviniemi kertoo olleensa nuorempana hyvinkin ujo, ja oivaltaneensa teatteriaikoina pystyvänsä ilmaisemaan itseään roolin kautta. Silti tunne yleisön edessä puhumisesta ei ole hävinnyt minnekään. Luennoiminen tai näyttelijän työstä yleisön edessä puhuminen omana itsenä jännittää edelleen.

– Omana itsenä puhuminen jännittää hirveästi roolin vetämiseen verrattuna. Se ei kiinnosta yhtään, vaikka välillä on pakko. Silloin olen niin epämukavuusalueella kuin voi olla, Hirviniemi paljastaa.

Eroon hyväksynnän tavoittelusta

Yksi asia, jossa Hirviniemi neuvoisi suomalaisia petraamaan esiintymisessä, on hyväksynnän tavoittelu.

– Ei kannata pelätä olla oma itsensä, vaan olla sellainen kuin on. Jenkeillähän on esiintymistaito veressä tai kulttuurissa, en ole koskaan nähnyt heidän esiintymisensä olevan vaivaannuttavaa. Suomalaisissa on sisäänpäin kääntyneisyyttä.

Hirviniemi muistuttaa vitsistä, jossa saksalainen, japanilainen, amerikkalainen ja suomalainen näkevät elefantin. Siinä missä japanilainen miettii, mitä ruokaa elefantista voisi tehdä ja amerikkalainen miettii, miten elefantin voisi lyödä rahoiksi, suomalainen miettii, mitä elefantti ajattelee minusta.

– Suomessa ollaan sillä tavalla ujoja, että kun tv-kamera kuvaa, mietitään, miten pitäisi olla, ettei nolaisi itseään. Sen sijaan voisi olla oma itsensä ja sanoa, mitä mieltä on asioista, Hirviniemi tuumaa.

Tätäkö Hirviniemikin sitten itsekin jännittää, itsensä nolaamista?

– Tässä on niin monta vuotta tullut nolattua itseään monella osa-alueella, ettei se sitä ole. Enemmän ehkä jännitän sitä, pystynkö lunastamaan odotukset. Tiedostan, etten ole hauskin mahdollinen persoona kuitenkaan, Hirviniemi miettii.

– Monologissa puolet ihmisistä odottavat, että näkevät Putouksen Harjakaisen ja saavat kahden tunnin naurupommin, kun aloitan esiintymisen, miettii Hirviniemi.

Aku Hirviniemi esiintyy keväällä Aleksanterin teatterissa Antti Leikaksen esikoiskirjaan Melominen perustuvassa monologissa Melomista.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: MTV3, Johnny Korkman / Aleksanterin teatteri

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja