Aktivistien temppu pöyristyttää – video näyttää, miten ryhmä pääsi livahtamaan Timanttiliiga-radalle

Käsittämätön näky! Mielenosoittajat vaaransivat vedon Timanttiliigassa 1:13
Katso: Mielenosoittajat tunkivat juoksuradalle Timanttiliigassa – C Moren asiantuntija Mika Järvinen jyrisi: "Niskaperseotteella olisin käynyt heittämässä ne pois."

Timanttiliigassa juoksuradalle sännänneet aktivistit kuuluivat Återställ Våtmarker -ympäristöjärjestöön. Järjestö on julkaissut videon siitä, miten pöyristyttänyt temppu onnistui.

Mielenosoittajat rynnivät Tukholman olympiastadionin juoksuradalle kesken miesten 400 metrin aitojen Timanttiliiga-kilpailun sunnuntaina. Kyseisten aktivistien edustama Återställ Våtmarker -järjestö julkaisi tempusta sosiaalisessa mediassa videon, joka näyttää, miten mielenosoittajat ryntäsivät katsomosta röyhkeästi aidan yli radalle, eikä heitä ollut kukaan pysäyttämässä.

Aktivistit polvistuivat loppusuoralle ja levittivät juoksijoiden eteen kaksi lakanaa, joissa luki "Kieltäkää turvetuotanto".

Useiden juoksijoiden maaliintulo häiriintyi aktivistien myötä. Osa juoksijoista rysäytti tiellään olleita lakanoita päin.

C Moren asiantuntija Mika Järvinen tuomitsi kilpailua häirinneen tempun jyrkästi.

– Niskaperseotteella olisin kyllä itse käynyt heittämässä ne pois, jos olisin ollut järjestäjä, Järvinen jyrisi.

C Moren selostaja Mika Saukkonen ja asiantuntija Mika Järvinen eivät säästele sanoissaan ylälaidan videolla.

"Meidän on tehtävä jotain"

Återställ Våtmarker -järjestön tiedottaja Pontus Bergendahl sanoi Expressenille, että toiminnan taustalla oli "Ruotsissa harjoitettava uskomaton ilmastolle haitallinen turvetuotanto".

– Meidän on tehtävä jotain. Meidän on mentävä häiritsemään ja nähtäväksi, jotta huomio kiinnittyy tähän, Bergendahl kommentoi.

Järjestön kerrotaan toteuttaneen viime aikoina lisääntyvissä määrin mielenosoituksia. Sen edustajat ovat osoittaneet mieltään Ruotsin euroviisukarsinnoissa ja Let’s Dance -tanssiohjelmassa.

 Järjestö haluaa Bergendahlin mukaan lopettaa turvetuotannon kaikkialla Ruotsissa.

– Kaivamme ojat uudelleen. Kiipeämme kaivinkoneiden päälle ja saarramme ne. Suljemme portit, jotta haitallinen turvetuontanto ei saa jatkua. 

– Teemme niin siksi, että meillä on poliitikkoja, jotka pitävät ilmastokatastrofista. Meidän on otettava ohjat omiin käsiimme.

Suomen luonnonsuojeluliitto kertoo, että turpeen käytöllä on haitallisia ympäristövaikutuksia sekä soille, vesistöille että ilmastolle. Turpeen ottaminen ja siitä johtuva vesistöjen kiintoaineskuormitus kiihdyttävät vesistöjen rehevöitymistä. Pienet vesistöt ovat turvetuotannon vesistöpäästöille erityisen herkkiä.

Lue myös:

    Uusimmat