Mainos

Aktian ja Pohjolan yhteistyö vaarassa

Aktia-pankin ja vakuutusyhtiö Pohjolan suunnitelmat yhteistyöstä nostaa kovaa kritiikkiä. Osa aktialaisista pelkää Pohjolan nielaisevan koko pankin.

Yhteistyöneuvottelut Pohjolan kanssa herättävät kritiikkiä ja pelkoa Suomen suurimmassa säästöpankissa Aktiassa. Osa aktialaisista pelkää Pohjolan nielaisevan koko Aktian.

Käytännössä Pohjola-yhteistyöstä neuvottelevat Säästöpankkiliiton edustajat. Aktia on kuitenkin selvästi muita isompi pankki ja lisäksi muiden säästöpankkien keskuspankki. Niinpä toinen näkyvä neuvotteluprosessi Pohjola-yhteistyöstä käydään Aktian sisällä.

Kansliapäällikkö Christoffer Grönholm, joka on Aktian hallintoneuvoston jäsen ja Aktian ison omistajan Sparbanksstiftelsen i Helsingforsin varapuheenjohtaja, korostaa, että Pohjola-yhteistyökuvion lopullinen muoto ratkaisee, minkälaisen kannatuksen asia Aktiassa saa.

- Jos kyseessä on löyhä liitto, jossa Aktia antaa vain verkostonsa Pohjolan käyttöön, ratkaisu voi tulla kyseeseen, hän sanoo.

Vaihtoehto, jossa säästöpankeista ja Pohjolasta muodostettaisiin kokonaan uusi organisaatio, herättää Grönholmin mukaan paljon vastustusta.

- Silloin Aktian identiteetti muuttuu, hän sanoo.

Aktialla on oma rahastoyhtiö ja oma varainhoito-organisaatio. Moni kantaa nyt huolta siitä, miten tälle organisaatiolle ja siinä työskenteleville ihmisille käy. Aktia muodostettiin rannikkoseudun säästöpankeista. Grönholm oli mukana pankkia rakentamassa.

- Silloin lupasimme, että Aktia on turvallinen ja pysyvä vaihtoehto. Aiomme pitää lupauksistamme kiinni, Grönholmin sanoo. Hänen mukaansa heille oli vähän yllätys, että yhteistyöneuvottelut Pohjolan kanssa julkistettiin näin varhaisessa vaiheessa.

Aktiassa Pohjola-yhteistyön näkyvimpiä tukijoita ovat yhtiön toimitusjohtaja Erik Anderson ja hallituksen puheenjohtaja Patrick Enckell. Myös pankin iso omistaja, ruotsalainen Föreningssparbanken tukee Pohjola-mallia.

Neuvottelujen takana koko säästöpankkiryhmä

Suomen Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Markku Ruutu korostaa, että Pohjola-neuvotteluiden takana on koko säästöpankkiryhmä. Lopullisesti asiasta päättää Säästöpankkiliiton kokous, jossa kaikki 40 itsenäistä säästöpankkia ovat mukana. Jokaisella pankilla on kokouksessa yksi ääni.

Käytännössä neuvotteluja käyvät Säästöpankkiliiton valtuuttamat henkilöt. Ruutu ei kuitenkaan halua seikkaperäisemmin kertoa, ketkä neuvotteluja käyvät. Jos Pohjola-ratkaisusta tulee Aktiassa ratkaisematon riita, Grönholm ei pidä mahdottomana, että Aktia jäisi yhteistyön ulkopuolelle, ja muut menisivät mukaan.

Suomenruotsalaisuus merkittävässä asemassa

Aktian ja Pohjolan liitossa myös suomenruotsalaisuus nousee merkittävään asemaan. Politiikan lisensiaatti Kjell Herberts Pohjanmaan korkeakoulusta katsoo suomenruotsalaisuuden olevan uhattuna joka kerta, kun suomenruotsalaisesta yhteisöstä tulee kaksikielinen tai sitä alkaa hallinnoida suomenkielinen enemmistö.

Herberts uskoo Aktian säilyttävän ruotsalaisuutensa ainakin alussa, vaikka se aloittaisikin yhteistyön Pohjolan kanssa. Mutta jatko ei ole yhtä varma. Kaksikielisyys toimii alussa, mutta hänen mukaansa on vaikea sanoa, miten tuonnempana käy.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.