Pääministeri Orpo kutsuu työmarkkinajohtajat Kesärantaan: "Heillä on todella paljon osaamista, mutta heillä ei voi olla veto-oikeutta"

Työtaistelutoimet alkavat – näin vastaa pääministeri Orpo 4:20
Työtaistelutoimet alkavat – näin vastaa pääministeri Orpo

SAK aloittaa sarjan poliittisia mielenilmaisuja hallituksen leikkauksia ja työelämäuudistuksia vastaan. Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan työmarkkinoita pitää uudistaa, jotta Suomen työllisyys ja taloustilanne paranee. 

Petteri Orpo on kutsunut työmarkkinaosapuolet Kesärantaan keskustelemaan työmarkkina- ja eläkeuudistuksista ensi keskiviikkona.

Palkansaajaliittojen mukaan hallitus ei ole ottanut huomioon heidän näkemyksiään hallitusohjelmassa tai työministeri Arto Satosen (kok.) johtamissa työryhmissä. Pääministeri Orpon mukaan hallitus kuulee myös Ay-liikettä, eikä pelkästään työnantajapuolta.

– Työmarkkinajärjestöillä on näissä asioissa todella paljon osaamista, mutta veto-oikeutta ei voi olla. Suomalaiset työmarkkinat ovat jääneet uudistamatta. Olemme jääneet jälkeen talouden kasvussa muista pohjoismaista. Olemme raskaasti velkaantuneet. Täytyy muistaa missä Suomi on. Me olemme todella vakavan paikan edessä, muistuttaa Orpo.

Työministeri Satonen toivoo, että tulevat mielenilmaisut eivät aiheuttaisi suurta taloudellista vahinkoa.

– Mielenilmaukset kuuluvat demokratiaan ja niitä on ollut aina eri hallituksia vastaan. Mutta kun lähdetään lakkoihin, vaikka ovatkin pistemäisiä toivon, että mietitään asiaa harkitaan kahdesti, koska vaikka onkin laillinen toimenpide siitä tulee seuraamuksia työnantajille ja ulkopuolisille. Myös työntekijät voivat kärsiä, jos työnantajan menestymistä vaikeutetaan, sanoo Satonen.

SAK:n ja sen jäsenliittojen mielenilmaisut alkavat ensi tiistaina ja jatkuvat eri puolilla maata vaiheittain kolmen viikon ajan.
Keskusjärjestön mukaan kyseessä on hätähuuto suomalaisen työväestön puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat