Suomalaisilla ennennäkemätön into kertausharjoituksiin – oma pyyntö ei auta

MTV paikalla: 239. maanpuolustuskurssi avataan Säätytalolla poikkeuksellisessa maailmanpoliittisessa tilanteessa 18:22
Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen puhui maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut suomalaisten maanpuolustusinnon nousemaan. Puolustusvoimille satelee yhteydenottoja ja vapaaehtoiset kurssit täyttyvät hetkessä.

Kansalaiset ovat aktivoituneet maanpuolustustaitojensa kehittämisessä Ukrainan sodan seurauksena.

Puolustusvoimien aluetoimistoille tulvii viestejä reserviläisiltä, jotka haluaisivat vapaaehtoisesti kertausharjoituksiin.

Asian nosti esiin viimeksi Puolustusvoimain komentaja Timo KivinenHelsingin Sanomien haastattelussa perjantaina.

– Täytyy sanoa, että lukuisia yhteydenottoja on tullut reservistä. Se kertoo siitä, että viime kädessä meidän kansallinen voimanlähteemme on maanpuolustustahto, Kivinen kommentoi HS:lle.

Kyselyt moninkertaistuneet

Viestejä tulee eri aluetoimistoille niin paljon, että Puolustusvoimat kokosi ohjeita reserviläisille.

Esimerkiksi Kaakkois-Suomen aluetoimistolle tulee tällä hetkellä noin 200 viestiä viikossa, mikä on moninkertainen määrä tavalliseen verrattuna. Ylen mukaan myös Hämeen aluetoimiston asiakaspalvelu on ruuhkautunut kansalaisten puheluista ja sähköposteista.

Moni tiedustelee sodanajan sijoitustaan ja kysyy, onko omalle joukolle tulossa kertausharjoituksia. Kaakkois-Suomen aluetoimiston päällikön, everstiluutnantti Timo Heijarin mukaan kertausharjoitukseen liittyviä kyselyitä on yli puolessa viesteistä.

Halukkuus tai suora pyyntö ei kuitenkaan ole tie kertausharjoitukseen pääsemiseen. Kutsu käy, jos oma vuoro on.

– Kertautamme joukkoja kertausharjoitussuunniteman mukaisesti ja niiden kokoonpanoihin kuuluvat käsketään harjoituksiin, Heijari kertoo.

Omaehtoiseen kouluttautumiseen väylä on Heijarin mukaan maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n koulutustarjonta.

Vapaaehtoiset kurssit täynnä

Vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta järjestävä maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK kertoo kurssien täyttyvän ennennäkemättömällä tavalla.

Ennen koronaa viikoittainen kursseille ilmoittautuneiden määrä oli noin 800–900. Korona vähensi määrää parilla sadalla.

Tammikuussa ilmoittautumiset lähtivät hienoiseen nousuun. Sillä viikolla, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, määrä kasvoi selvästi.

Ryöpsähdys tapahtui Vernäjän hyökkäystä seuranneella viikolla, jolloin ilmoittautumisia tuli yli 6 000.

– Kurssit ovat täynnä. Olemme avanneet verkkokoulutuksia ja ammuntatapahtumia pyritään lisäämään, kertoo MPK:n koulutusjohtaja Timo Mustaniemi.

Kursseille on hakenut ennen kaikkea reserviläisiä, mutta myös siviilejä. Joukossa on lisäksi ulkomaalaisia.

Muiden kuin Suomen kansalaisten kohdalla tarvitaan lupa varuskunta-alueille pääsemiseen. Myös kielitaito voi olla hidaste, sillä koulutukset järjestetään pääosin suomeksi.

Kertausharjoitukset lisääntyvät

Kenraali Kivinen kertoo Helsingin Sanomille, että kertausharjoitusten määrää tullaan nostamaan viime vuosien noin 100 000 kertausvuorokaudesta. Parina viime vuonna koronapandemia on kuitenkin estänyt kertausharjoitusten järjestämisen.

Kivinen ei täsmentänyt lehden haastattelussa, kuinka paljon kertausharjoituksia lisätään.

Reserviläinen kertoi vuonna 2019 ennen koronapandemian alkua, että kertausharjoitusten määrää oltiin nostamassa vuodelle 2020. Tarkoituksena oli lähettää kutsu 19 000 reserviläiselle, mikä olisi tarkoittanut 1 200 henkilön nousua vuoteen 2019 verrattuna.

MTV Uutise Live kertoi marraskuussa 2020, että kertausharjoituksia järjestetään koronasta huolimatta. Katso juttu videolta.


Lue myös:

    Uusimmat