Puolustusvoimat varautuu koronaviruksen toiseen aaltoon – komentaja vakuuttaa MTV:lle puolustusvalmiuden pysyvän kunnossa: "Kun tulee vaikeampia aikoja, kaikki turha loppuu"

10:41
Katso koko Puolustusvoimien komentajan haastattelu Uutisextrasta videolta!

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen totesi MTV:n Uutisextrassa, että puolustusvoimat varautuu koronapandemian toiseen aaltoon. Varuskunnissa jatketaan hyväksi osoittautunutta joukkojen jakoa kolmeen osaan, jotka pidetään toisistaan erillään.

Varuskunnissa joukot on jaettu kolmeen osaan, jotka viettävät vuorotellen kaksi viikkoa kasarmilla, maastossa tai lomalla. Tuo käytäntö ja muut hygienia- ja varotoimet ovat säästäneet yleensä viruslinkoina tunnetut varuskunnat pahimmalta.

Käytäntöjä aiotaan jatkaa.

– Kun heinäkuussa uusi saapumiserä astuu palvelukseen, me jatkamme näitä toimenpiteitä. Mutta seuraamme hyvin tarkkaan koko ajan koronatilanteen kehittymistä. Tietysti meidänkin kannalta on erityisen tärkeää, että tämä epidemia ei yhteiskunnassa uudestaan käynnisty, ainakaan liian nopeasti, totesi puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Puolustusvoimat kuitenkin varautuu korona-viruksen toiseen aaltoon.

– Minä luulen, että meidän kaikkien Suomessa pitää varautua siihen, arvioi Kivinen.

Puolustusvoimissa varokäytännöt perustuvat joukkojen eriyttämiseen, mutta käytäntöjen tiukkuus vaihtelee. Esimerkiksi Hornet-lentäjillä ja muilla kriittisillä erikoisryhmillä voi olla muita tiukempia varotoimia.

Korona estää harjoituksia, mutta puolustusvalmius pidetään kunnossa

Myös suuret kertausharjoitukset on koronan takia peruttu. Pienempiä harjoituksia harkitaan pidettäväksi syksyllä, jos koronatilanne sallii.

– Sitä on nyt siedettävä niin pitkään kuin tämä tilanne jatkuu, mutta pidämme koko ajan huolen puolustusvalmiudesta, vakuuttaa kenraali Kivinen.

Suomessa ensi vuonna pidettävän, jopa 20 000 sotilaan Arctic Shield -harjoituksen kohtalo riippuu myös koronasta. Harjoitukseen on kutsuttu ulkomaalaisia joukkoja useista eri maista.

Syksyllä tehtävä maastotiedustelu riippuu koronatilanteesta. Lopulta ensi vuoden tautitilanne ratkaisee, voiko harjoitusta järjestää missään muodossa.

Komentaja varusmiehistä: "Olen erittäin ylpeä heistä"

Komentajan mukaan varusmiehet ovat pärjänneet koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa hyvin. Hän on talvella palvelukseen astuneeseen nuoreen joukkoonsa tyytyväinen.

– Kyllä joukko on osoittanut henkisen vahvuutensa. Siinä joukossa on yhteisöllisyyttä, mutta myös yksilötason vastuuta. He ovat hoitaneet erittäin hyvin oman osuutensa.

– Kun tulee tällaisia vaikeampia aikoja, kaikki turha loppuu ja silloin aletaan keskittyä oleelliseen. Se on kyllä näkynyt varusmiestenkin kohdalla. Olen kyllä erittäin ylpeä heistä, kiittää Kivinen joukkojaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja