Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen MTV:n Uutisextrassa: Armeija kehittää ilmatorjuntaa – kaukoilmatorjuntaohjusten hankintaa valmistellaan

10:41
Katso koko Puolustusvoimien komentajan haastattelu Uutisextrasta videolta!

Monitoimihävittäjien hankinnan ohella puolustusvoimat aikoo kehittää myös maasta tapahtuvaa ilmatorjuntaa. Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen kertoi MTV:n Uutisextrassa, että puolustusvoimat valmistelee kaukoilmatorjuntaohjusten hankintaa.

Suomella on käytössään NASAMS -ilmatorjuntaohjuksia, mutta niiden kantomatka ei riitä kaukana tai hyvin korkealla lentäviin kohteisiin.

Puute on ollut tiedossa pitkään. Nyt puolustusvoimat valmistelee kauas ja korkealle ulottuvien ilmatorjuntaohjusten hankintaa.

– Me kyllä kehitämme myös ilmatorjuntaa. Olemme käynnistäneet hankkeen, jolla tullaan kehittämään ilmatorjunnan korkeatorjuntakykyä ja ulottuvuutta. Hanke on alkuvaiheessa. Lähetämme tarjouspyynnöt varmaankin tämän vuoden loppupuolella.

– Tämän suorituskyvyn arvioidaan olevan käytössä tämän vuosikymmenen puolivälin jälkeen, toteaa kenraali Kivinen MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Vaihtoehtoja ei ole julkistettu

Puolustusvoimat ei ole julkistanut mahdollisia ohjusvaihtoehtoja. Yksi lienee kuitenkin NASAMS-järjestelmästä kehitetty Extended Range -versio. Markkinoilta löytyy muitakin järjestelmiä, joten puolustusvoimat pystyy ennen hankintaa vertailemaan ohjusten ominaisuuksia ja hintoja.

Ilmatorjuntaohjuksilla ei kuitenkaan Kivisen mukaan voi korvata monitoimihävittäjien suorituskykyä. Siksi puolustusvoimain komentaja pitää Hornet-hävittäjien korvaamista uusilla monitoimihävittäjillä välttämättömänä.

Hornetin seuraajaksi on tarjolla viisi länsimaista monitoimihävittäjää. Tarjouskilpailu on loppusuoralla ja hallituksen on määrä päättää 10 miljardin euron hävittäjähankinnasta ensi vuonna.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja