Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen MTV:n Uutisextrassa: Armeija kehittää ilmatorjuntaa – kaukoilmatorjuntaohjusten hankintaa valmistellaan

Uutisextra 10:41
Katso koko Puolustusvoimien komentajan haastattelu Uutisextrasta videolta!

Monitoimihävittäjien hankinnan ohella puolustusvoimat aikoo kehittää myös maasta tapahtuvaa ilmatorjuntaa. Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen kertoi MTV:n Uutisextrassa, että puolustusvoimat valmistelee kaukoilmatorjuntaohjusten hankintaa.

Suomella on käytössään NASAMS -ilmatorjuntaohjuksia, mutta niiden kantomatka ei riitä kaukana tai hyvin korkealla lentäviin kohteisiin.

Puute on ollut tiedossa pitkään. Nyt puolustusvoimat valmistelee kauas ja korkealle ulottuvien ilmatorjuntaohjusten hankintaa.

– Me kyllä kehitämme myös ilmatorjuntaa. Olemme käynnistäneet hankkeen, jolla tullaan kehittämään ilmatorjunnan korkeatorjuntakykyä ja ulottuvuutta. Hanke on alkuvaiheessa. Lähetämme tarjouspyynnöt varmaankin tämän vuoden loppupuolella.

– Tämän suorituskyvyn arvioidaan olevan käytössä tämän vuosikymmenen puolivälin jälkeen, toteaa kenraali Kivinen MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Vaihtoehtoja ei ole julkistettu

Puolustusvoimat ei ole julkistanut mahdollisia ohjusvaihtoehtoja. Yksi lienee kuitenkin NASAMS-järjestelmästä kehitetty Extended Range -versio. Markkinoilta löytyy muitakin järjestelmiä, joten puolustusvoimat pystyy ennen hankintaa vertailemaan ohjusten ominaisuuksia ja hintoja.

Ilmatorjuntaohjuksilla ei kuitenkaan Kivisen mukaan voi korvata monitoimihävittäjien suorituskykyä. Siksi puolustusvoimain komentaja pitää Hornet-hävittäjien korvaamista uusilla monitoimihävittäjillä välttämättömänä.

Hornetin seuraajaksi on tarjolla viisi länsimaista monitoimihävittäjää. Tarjouskilpailu on loppusuoralla ja hallituksen on määrä päättää 10 miljardin euron hävittäjähankinnasta ensi vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat