Akavan puheenjohtaja paljastaa MTV:n Uutisextrassa: Hallituksen työllisyysryhmien työ takkuaa pahasti – tieto ei kulje eikä kukaan johda hanketta

Hallituksen työllisyysryhmien työ takkuaa pahasti. MTV:n Uutisextrassa vierailleen Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin mukaan työryhmät eivät ole juurikaan edistyneet, vaikka ne nimitettiin jo heinäkuun lopulla.

Akavan puheenjohtajan paljastukset ovat karuja. Tahti on verkkainen, tieto ei kulje ryhmien välillä, eikä kukaan koordinoi ja johda hankkeen etenemistä.

– Minulla on se kuva, että poliittista painetta ei ole. Hallitus sanoo, että pitää tulla 30 000 uutta työpaikkaa. Hallituksen pitäisi myös laittaa poliittista painetta. Jos kolmikannasta ei tule tuloksia, silloin hallitus tekee omaa politiikkaa, Fjäder muistuttaa.

Hallituksen talouslinja nojaa 75%:n työllisyysasteeseen sekä 60 000 uuteen työpaikkaan vuoteen 2023 mennessä.

Ansiosidonnaisen porrastus hiertää

Akavan Fjäder toivoo, että uusi työministeri Tuula Haatainen (sd.) ryhtyy koordinoimaan työllisyystyötä sekä ryhmien välillä että myös hallituksen sisällä. Työmarkkinajärjestöt eivät voi kuitenkaan sysätä vastuuta uusista toimivista työllisyyskeinoista pelkästään hallituksen vastuulle.

– Maan hallituksella on aina valta. Kolmikanta on vain väline tuottaa tuloksia. Maan hallituksella on poliittinen vastuu, oikeus ja myös velvollisuus muuttaa asioita, jos me emme pysty.

Monet rakenteelliset uudistukset ovat Suomessa pysähtyneet työmarkkinaosapuolten vastustukseen.

– Palkansaajaliikkeen ja työnantajien pitää ymmärtää aidosti, että jos kolmikanta ei ole tulosvastuullinen eli tuota muutoksia ja tuloksia, silloin paine vähentää sen roolia on suurempi. Pallo on myös meillä, ei vain maan hallituksella.

Yksi kiistanalaisista uudistuksista on työttömyysturvan uudistaminen. Akava kannattaa työttömyysturvan porrastusta. Tuki olisi alussa suurempi, mutta laskisi työttömyyden pitkittyessä. Työtön saisi kuitenkin koko potin eli leikatun osan takaisin työllistymisen jälkeen.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistaminen repii sekä palkansaajaliikettä että hallitusta.

– Hallituksen sisällä ei olla yksimielisiä siitä miten sitä pitäisi uudistaa.

Iltakoulun laihat eväät

Työllisyysryhmien työn etenemistä puidaan hallituksen iltakoulussa tammikuun 22. päivänä. Fjäderin mukaan esiteltävää ei paljon ole.

– Kyllä varmasti jotain on, mutta aikataulu on aika kova näille työryhmille. Olemme niin alkuvaiheessa monessa asiassa. Painetta pitäisi nyt lisätä, Fjäder summaa.

Akavan puheenjohtaja esittelee Uutisextran haastattelussa myös oman näkemyksensä valtakunnansovittelijan työn uudistamisesta. Uutisextra MTV3 kanavalla heti Seitsemän uutisten jälkeen kello 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat