Halituspuolueissa erimielisyyttä työllisyyden arvioinnista – Li Andersson panostaisi koulutukseen työllisyyden lisäämiseksi: "Tämä jo osoittaa, kuinka vakava ongelma meillä on Suomessa"

4:35
Työllisyysryhmissä tökkii, mutta uusi työministeri uhkuu tarmoa: "Työryhmät työskentelevät täyttä vauhtia"

Säätytalolla hallituksen iltakoulussa on kokoonnuttu keskustelemaan työllisyystoimista sekä siitä, päästäänkö Suomessa hallituksen asettamaan työllisyystavoitteeseen. Vasemmistoliitto peräänkuuluttaa ministeriöiden välisen yhteistyön merkitystä. 

Hallitus yrittää keksiä elokuuhun mennessä keinot, joilla Suomeen saataisiin 30 000 työllistä lisää. Keinoja on pohdittu erillisissä työryhmissä, mutta mitään tajunnanräjäyttävää ei työmarkkinapomojen mukaan ole pystytty kehittämään.

– Huhtikuun kehitysriihessä pitää olla selkeä laskelma siitä, jotta tiedämme olevamme oikealla uralla. Sitten viime kädessä siellä budjettiriihessä täytyy pystyä olemaan hyvissä ajoin laskettuna – yön ylihän sitä ei tule, vaan se vaatii tämän puolivuotisen polun, mitä tässä on vielä olemassa aikaa, keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni muotoili MTV Uutisille ennen iltakoulun alkua.

Osaamista ja koulutusta lisättävä

Kulmunin mukaan valtiovarainministeriö tekee arviot, mistä vasemmistoliitto on ollut toista mieltä myös julkisesti.

– Tammikuun alussa mitattiin työ- ja elinkeinoministeriön mittaushistorian suurimman rekisteröityjen vapaiden työpaikkojen määrä. Samalla Suomessa on noin 6,5 prosentin työttömyys. Tämä jo itsessään osoittaa sen, että kuinka vakava ongelma meillä on Suomessa, opetusministeri Li Andersson (vas.) pohtii.

Anderssonin mukaan työtä etsivillä työttömillä ei ole tällä hetkellä sitä osaamista, mitä elinkeinoelämä ja työnantajat etsivät.

– Meidän näkökulmastamme me emme pysty ratkaista niitä haasteita, mitä meillä on työllisyyden nähden, ellemme panosta esimerkiksi juuri osaamiseen ja koulutukseen sekä työperäiseen maahanmuuttoon merkittävästi.

Ministeriöiden yhteistyö kunniaan

Andersson korostaa, että sen lisäksi, että valtiovarainministeriö hyödyntää mikrosimulointimalleja ja tutkimuskirjallisuutta, eri ministeriöiden osaamisen hyödyntäminen on tärkeää.

Vain mikrosimulointimalleja käyttämällä kaikki ratkaisut törmäävät samaan ongelmaan, eikä osaamisvajeeseen pystytä vastaamaan tavoitteiden mukaisesti

– Uskon, että se olisi kenenkään intresseissä hallituksen sisällä, että tehdään niin rajattua vaikutusarviota, opetusministeri sanoo. 

Hallituskauden tavoite 60 000 lisätyöläistä

Entinen pääministeri Antti Rinne (sd.) asetti koko hallituskaudeksi eri alojen asiantuntijoista koostuvia ryhmiä, jotka ovat pohtineet, kuinka Suomi saisi lisää työllisiä.

Koko hallituskauden tavoite on 60 000 lisätyöllistä ja 75 prosentin työllisyysaste.

– Minulla on luja usko, että 30 000 työpaikkaa kesän budjettiriihen mennessä saadaan aikaiseksi Sanna Marin kommentoi luottavaisena MTV Uutisille.

Työllisyyskeinoista vastasi aiemmin Rinteen hallituksessa työministeri Timo Harakka (sd.). Tällä hetkellä vastuuta kantaa Marinin hallituksen työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Työstään kehuja saanut Haatainen ei antanut kommentteja MTV Uutisille paikan päällä Säätytalolla.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja