Mainos

Ajatukset ensi kevään kukkaloistoon

Sipulikasvien istutus on huokeimpia ja helpoimpia tapoja lisätä väriä pihaan. Ensi kevät tuntuu vielä kaukaiselta ajankohdalta, mutta syksyn saapuessa on juuri oikea aika varmistaa tulevan kevään kukoistus puutarhassa.

Hanki keväisin loistoon puhkeavat sipulikasvit ajoissa jo alkusyksystä. Tällöin saatavilla ovat parhaat valikoimat ja kiinnostavat tulokkaat. Aikainen ostaja pääsee käsiksi myös markkinoiden suurimpiin ja terveimpiin tuotteisiin. Näihin pihan kaunottariin lukeutuvat monen muun joukossa narsissit, tulppaanit, krookukset ja liljat.

Luja on parasta laatua

Panosta aina terveisiin ja paraslaatuisimpiin sipuleihin. Lajissaan suurikokoiset sipulit kukkivat hyvin ensimmäisenä kautenaan pieniä todennäköisemmin. Älä koskaan osta sipuleita, joiden uskot olevan villeinä poimittuja. Tehdessäsi ostoksia puutarhaliikkeessä postimyyntitilauksen sijaan, katsasta tuotteista tarkasti tautien tai mätääntymisen merkit.

Terve sipuli on kiinteä, joten tarkasta sipulin pään ja kannan lujuus. Varsinkin tulppaaneilla tulisi olla eheä pinta, jossa ei saisi olla lainkaan merkkejä versomisesta tai vihreästä kasvusta.

Tutki esitteitä ennen kauppakierrosta, käytä aikaa suunnitteluun ja tee ostoslista, jotta vältyt ylimääräisiltä kuluilta. Päätä haluamistasi väreistä ja kuinka monta kasvia tarvitset saavuttaaksesi haluamasi ilmeen pihalla tai puutarhassa. Kevätsipulit sopivat hienosti ruukkuihin, ja ne muuttavat kukkapenkkien ja pihanlaitojen kaunistamisen ohessa myös nurmikon ulkonäköä luonnollisemmaksi.

Toimi ennen hallaa

Pyri istuttamaan sipulit viikon kuluessa ostosta, jotta vältät versomisen. Paras aika istuttamiseen on ennen ensipakkasia.

Sipulit ovat helppoja kasvatettavia: ne kaipaavat vain kuivan maaperän ja hiukan auringonvaloa. Istuta sipulit noin kaksi kolme kertaa niiden korkeutta syvemmälle maahan ja jätä välimatkaa seuraavaan istutukseen noin kahden sipulin verran.

Sipulin pään kuuluu osoittaa ylöspäin, ja jos olet epävarma, voit istuttaa kasvin sivuttain. Peitä sipulit ja varmista, että niiden ympärille ei jää ilmakuplaa.

Suojassa kevääseen asti

Ruukussa kasvatettava sipuli saa yleiskompostipeitteen, johon on sekoitettu kourallinen puutarhasoraa edistämään kuivumista. Kastele istutukset. Pidä komposti kosteana ja varjele ruukkua hallalta kietomalla se kuplamuoviin talven ajaksi. Kanaverkko estää oravia, hiiriä ja myyriä kaivamasta aarteitasi syötäväksi. Poista muovi versojen ilmestyttyä mullan alta.

MTV3

Lähteet:

www.bbc.co.uk
www.liveforgardening.com

Kuvat: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.