Aivan kuin mopo, mutta henkilöauton säännöt – mikä mopoauto oikeastaan on?

Mopoautoa saa ajaa mopoautokortilla, vaikka tätä pientä ajoneuvoa koskevat lähes samat säännöt kuin henkilöautoakin. Mikä mopoauto oikeastaan on?

Mopoautoja näkee runsaasti käytössä etenkin nuorison keskuudessa. Vaikka mopoautojen ensirekisteröinnit ovat viime vuosina olleet laskussa, oli mopoautoja vuoden 2014 lopussa liikennekäytössä silti yli kahdeksantuhatta.

Mopoautojen runsaasta määrästä huolimatta kaikki eivät silti tiedä mitkä säännöt mopoautoihin pätevät. 

Enintään kaksi mopoauton kyytiin

Mopoauton virallinen nimitys on kevyt nelipyörä, jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 45 km/h. Mopoautot tuleekin aina varustaa hitaasta ajoneuvosta ilmoittavalla kolmiolla. Mopoautoilla ei ole omaa ajoluokkaa, vaan ne kuluvat samaan L6e-luokkaan kuin muun muassa mönkijätkin. 

Mopoauton teknisiin vaatimuksiin kuuluu, että poltto- tai sähkömoottorin suurin nettoteho enintään 4 kilowattia. Paino saa lisäksi olla enimmillään 350 kiloa. 

Mopoautoihin pätevät monet samat säännöt kuin henkilöautoihinkin. Esimerkiksi talvirengaspakko koskee myös mopoautoja. Myös ajokunto tulee tarkistaa ennen liikkeelle lähtöä, sillä myös mopoautoilija voi saada rangaistuksen rattijuopumuksesta. 

Mopoauto rekisteröidään korkeintaan kahdelle, ja suuremman henkilömäärän kuljettaminen on kiellettyä.

Mopoautoihin pätee katsastuspakko

Mopoautot tulee katsastaa samalla tapaa kuin henkilöautotkin, eli ensimmäinen määräaikaiskatsastus tulee tehdä viimeistään kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Yli viisivuotias mopoauto on katsastettava vuosittain.

Autoveroa, käyttömaksua tai käyttövoimaveroa ei kuitenkaan mopoautoista peritä. 

Mopoautojen virittäminen ei kannata. Viritetyt mopoautot luokitellaan suuren nopeutensa vuoksi kevyen nelipyörän sijaan nelipyöräksi, jonka ajaminen vaatii B-luokan ajokorttia. Jos mopoauton suurin rakenteellinen nopeus on yli 45 kilometriä tunnissa tai polttomoottorin teho kasvaa yli 4 kilowattiin, muuttuu myös ajoneuvon verotus. 

Mopoautoilu vaatii hyvää ajotaitoa

Kevyen nelipyörän kuljettamiseen vaaditaan aina ajokortti. Kevyttä nelipyörää voi kuljettaa ennen vuotta 2013 suoritetulla M-luokan ajokortilla tai tämän jälkeen suoritetulla AM121-luokan ajoluvalla, eli niin kutsutulla mopoautokortilla.

Tietysti myös B-, A- ja A1-luokan ajokortit oikeuttavat myös mopoauton ajamiseen. 

Mopoautolla ajaminen vaatii hyvää ajoneuvon tuntemusta, sillä esimerkiksi tienpinnan epätasaisuudet tuntuvat matkustamossa henkilöautoa paremmin. Hidastetöyssyihin tulee siis tulee hidastaa enemmän kuin henkilöautolla. Myös liukkaalla mahdolliset sivuluisut ovat henkilöautoa vaikeammin hallittavia.

Mopoautoilla on henkilöautoihin verrattuna nelinkertainen riski joutua kolariin ja viisinkertainen riski palaa. Riskeihin vaikuttavat erityisesti mopoauton keveys ja heikot turvavarusteet. 

Lähde: Trafi

Lue myös:

    Uusimmat