Äiti varoittaa vauvoille vaarallisesta RS-viruksesta – vei alle vuoden ikäisen sairaalaan: "Älkää olko itsekkäitä"

1:29
Videolla näytetään, miten lasta elvytetään.

Äiti varoittaa RS-viruksesta, joka vei hänen pienen poikansa sairaalahoitoon Yhdysvalloissa New Jerseyn osavaltiossa.

Ariana DiGrigorio jakoi Facebookissa viime vuonna otetun kuvan vauvastaan sairaalassa. Lapsi oli kahdeksan kuukauden ikäinen, kun hän sai RSV-infektion. Äiti tiivisti viestin sisältämän varoituksen näin:

– Älkää olko itsekkäitä, älkää pussatko vauvoja. Se ei ole sen arvoista.

Aikuiselle vaaraton virus voi aiheuttaa vauvalle vakavan terveysriskin

RSV-virus on melko yleinen ja voi aiheuttaa hengitystieinfektion. Useimmat aikuiset ja vanhemmat lapset toipuvat miedosta infektiosta viikossa tai parissa. Oireita ovat nuha, kurkkukipu ja mahdollinen lämpöily.

Vauvoille sekä vanhuksille RSV-infektion seuraukset voivat olla vakavampia. Oireisiin voi kuulua vakavissa tapauksissa esimerkiksi hengitysvaikeuksia, kertoo THL.

Lapsilla ja vanhuksilla sairaus voi johtaa vakavaan alempien hengitysteiden tulehdukseen, keuhkokuumeeseen tai ilmatiehyiden tulehdukseen.

"Älkää olko syy siihen, että vauva joutuu sairaalaan"

RSV leviää pisaratartuntana ja aiheuttaa infektioita yleensä talvikuukausina. Tehokas leviämistapa on esimerkiksi aivastuksen kautta. Virus voi levitä myös epäsuorasti käsien ja nenäliinojen välityksellä. Hyvä käsihygienia onkin yksi keino tartunnan ehkäisemiseen.

– Nuhaisten ja kurkkukipuisten henkilöiden vierailuja tulisi välttää perheissä, joissa on pieniä vauvoja, THL ohjeistaa.

Tauti itää noin 4─5 päivän kuluessa tartunnasta. Infektio voi tarttua sairastuneesta henkilöstä noin viikon ajan sairauden alusta lähtien.

– Älä ole syy siihen, että vauva joutuu sairaalaan, äiti kirjoittaa.

Lähteet: THL, Fox News

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja