Äiti väittää: Lapsi tappoi itsensä Netflix-sarjan vuoksi – surullinen tutkimus tukee väitettä

"Jos puhuu itsemurhasta, ei tee sitä"– et kai usko näihin myytteihin? 2:58
"Jos puhuu itsemurhasta, ei tee sitä" – et kai usko näihin myytteihin?

Englantilainen Rachael uskoo tyttärensä päätyneen itsemurhaan Netflixin 13 Reasons Why -sarjan vuoksi. Sarjasta varoittelevat myös ammattilaiset.

Englantilainen Rachael Warburton syyttää Netflixiä tyttärensä kuolemasta. Rachelin mukaan hänen 12-vuotias tyttärensä Jessica teki itsemurhan Netflixin nuoren itsemurhasta kertovan 13 Reasons Why -sarjan vuoksi.

Sarjassa tyttö tekee itsemurhan listattuaan sille 13 syytä. Sarjan nimi merkitsee vapaasti suomennettuna "13 syytä sille, miksi".

– Jessica katsoi sarjaa ystäviensä kanssa ja listasi kuusi syytä, joiden vuoksi halusi kuolla, Rachel sanoo.

"Se antaa nuorille ajatuksen vahingoittaa itseään"

Rachel haluaa nyt sarjan kieltolistalle.

– Tyttäreni katsoi sitä, ja se antaa nuorille ajatuksen vahingoittaa itseään, Rachel kuvasi Mirrorille.

– Sarjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta itsemurhasta, mutta uskon, että se rohkaisee nuoria tekemään itsemurhia. Kaikki Jessican ystävät viestittelivät toisilleen ja puhuivat sarjasta. Vanhempia pitäisi varoittaa siitä, että he eivät anna lapsensa katsoa sitä.

Ystävät soittivat apua

Jessica tappoi itsensä juuri ennen 13-vuotispäiväänsä vuonna 2017, kolme viikkoa sen jälkeen, kun 13 Reasons Why oli ilmestynyt Netflixiin. Hänen ystävänsä soittivat apua sen jälkeen, kun Jessica lähetti heille kuvan, jossa oli kirjoittanut lyhenteen RIP (suom. lepää rauhassa) jalkaansa.

Apu ei ehtinyt ajoissa: Jessica löytyi kotoaan kuolleena. Lähistöltä löytyi muistiinpanoja, jotka liittyivät itsemurhaan, kiusaajaksi väitetyn henkilön nimi ja piirros ihmisestä hirtettynä.

Poikien itsemurhataso nousi lähes 29 prosenttia

Rachel ei ole tuskansa kanssa yksin: vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan nuorten itsemurhissa näkyi piikki 13 Reasons Why -sarjan ilmestymisen jälkeen.

Nationwide Children's Hospital -sairaalan tutkijat tutkivat itsemurhien määrää vuodesta 2013 vuoteen 2017. Mukana olivat 10–64-vuotiaiden tekemät itsemurhat. Tutkimuksessa ei tutkittu itsemurhan yrityksiä.

Kuukausi sen jälkeen, kun 13 Reasons Why oli ilmestynyt, 10–17-vuotiaiden itsemurhamäärä nousi 0,57:een henkeen sadasta tuhannesta. Määrä oli tämän ikäryhmän korkein koko tutkimusajalta. Poikien itsemurhataso nousi lähes 29 prosenttia tuon kuukauden aikana.

Yhdeksän kuukautta sarjan ilmestymisen jälkeen tutkijat totesivat 195 "ylimääräistä itsemurhaa" muihin aikoihin verrattuna.

13 Reasons Why -sarjan julkaisu yhdistettiin huomattavaan nousuun kuukausittaisissa itsemurhamäärissä yhdysvaltalaisen 10–17-vuotiaiden nuorten keskuudessa, tutkimuksessa todettiin.

Tutkijoiden mukaan lasten ja nuorten altistamisessa sarjalle tulee käyttää varovaisuutta.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry -lehdessä. 

Koulut varoitelleet ohjelmasta

Kun 13 Reasons Why ilmestyi, monet koulut lähettivät CNN:n mukaan koteihin kirjeitä, joissa varoittivat sarjasta.

Tutkimusta tehneen Jeff Bridgen mukaan nuoret voivat olla erityisen herkkiä sille, että sarja esimerkiksi tarjoaa yksinkertaistettuja syitä itsemurhalle ja romantisoi kuollutta.

Sarjaa on kritisoitu myös itsemurhan epärealistisesta kuvaamisesta: itsemurha tapahtuu usein henkisesti vaikealla hetkellä, josta ihminen ei enää löydä muuta ulospääsyä, ja siksi esimerkiksi ohjelmassa esiteltyjä, päähenkilön tekemiä nauhoituksia pidettiin epärealistisina.

Netflix vastaa

Netflix lisäsi ensimmäisen kauden kritiikin vuoksi ohjelmaan infolaatikon ja hätänumeroita katsojille. Yritys kommentoi tutkimusta todeten, että aihe on hyvin tärkeä.

– Olemme tehneet kovasti työtä varmistaaksemme, että käsittelemme tätä herkkää aihetta vastuullisesti, Netflix totesi.

Kaikesta huolimatta sarjasta on tilattu jo kolmas kausi.

Lue myös:

    Uusimmat