"Äiti lyö joka paikkaan, mitä mussa on" – Pieneen poikaan kohdistuneita tekoja selvitettiin lähes 4 vuotta, hovioikeudelta vihdoin tuomio

Jos olet raiskattu, pahoinpidelty tai ryöstetty voit joutua odottamaan käsittelyä kolme vuotta –"Tilanne tulee vain entisestään pahenemaan" 5:51
Katso MTV Uutisten raportti: Jos olet raiskattu, pahoinpidelty tai ryöstetty voit joutua odottamaan käsittelyä kolme vuotta – "Tilanne tulee vain entisestään pahenemaan".

Rikosprosessi venyy usein vuosien mittaiseksi, vaikka väkivaltarikoksen uhrina olisi pieni lapsi ja tekijä tämän oma vanhempi. Helsingin hovioikeus antoi tällä viikolla tuomion jutussa, jonka rikostutkinta alkoi lapsen kertomuksesta marraskuussa 2018.

Tutkinta sai alkunsa pojan uskoutumisesta hoitajalleen Uudellamaalla sijaitsevassa päiväkodissa. MTV Uutiset ei kerro tapahtumapaikkakuntaa tarkemmin uhrin yksityisyyden suojelemiseksi.

4-vuotias poika oli aamupalalla 8. marraskuuta 2018 kertonut päiväkotiryhmässään työskennelleelle avustajalle, että häntä harmitti, koska äiti oli lyönyt häntä aamulla päähän.

Poika oli kuvaillut tapahtunutta lyömällä itseään oikealla kädellään ohimoon. Avustaja oli ottanut lapsen syliin, jolloin tämä oli tullut hänen kaulaansa kiinni ja alkanut itkeä lohduttomasti.

Avustaja oli maininnut lapsen kertomuksesta ryhmän vastuuopettajalle ja tehnyt seuraavana päivänä lastensuojeluilmoituksen.

Pojan kertomus videoitiin

Ilmoituksesta alkoi pitkä rikostutkinta, jonka myötä lapsi ohjattiin psykologin haastatteluun noin kolme kuukautta tapahtuman jälkeen. Hän oli tuolloin lähes 5-vuotias. Kertomus videoitiin, ja se katsottiin myös käräjä- ja hovioikeudessa. Pojan kertomusta pidettiin lähtökohtaisesti uskottavana.

Haastattelussa poika ei ollut enää kertonut tapahtumista oma-aloitteisesti, eikä muistanut päiväkodissa kertomaansa lyömistilannetta, mutta väkivaltatilanteista erikseen kysyttäessä lapsi oli kertonut lopulta, että äiti oli lyönyt häntä useamminkin ja eri puolille kehoa.

– Joka paikkaan, mitä mussa on, mahaan ja kaikkeen, kaikkeen.

Poika ei kuitenkaan osannut eritellä tarkemmin, milloin pahoinpitelyt olivat tapahtuneet. Yhden kerran osalta hän yhdisti tapahtumat äidin suuttumiseen siitä, kun poika oli juonut äidin Coca-colan.

Kysyttäessä, minkä ikäinen hän oli ollut, kun äiti oli lyönyt, hän oli vastannut selvästi.

– 3-vuotias. Nyt mä oon neljä ja sitten yhden kahden viikon päästä mulla on viissynttärit ja mä oon viis.

Äiti kiisti pahoinpitelyt

Äiti kiisti rikostutkinnassa ja oikeuden istunnoissa koskaan pahoinpidelleensä lastaan.

Käräjäoikeudessa vuonna 2021 hänellä ei ollut ollut muistikuvia siitä, miten aamu oli sujunut 8. marraskuuta 2018, mutta hän piti mahdollisena, että kyseessä oli ollut haasteellinen aamu.

Äidin mukaan poika oli saattanut saada idean väkivaltapuheisiin muun muassa paljon katsomistaan Youtubessa esitetyistä ohjelmista, joissa oli ollut esillä muun muassa kuristamista. Poika oli lyönyt äitiä usein, jos tämä oli joutunut lopettamaan YouTuben katsomisen.

Hovioikeuden mukaan äidin kertomuksen uskottavuutta alensi se, että hovioikeudessa hän oli yllättäen muistanut kyseisen aamun kulun useita vuosia tapahtuneen jälkeen.

Äiti kertoi oikeudelle, että oli joutunut pukemaan pojan itse, koska tämä oli lähtenyt päiväkotiin hyvin vastahakoisesti, mutta kiisti edelleen lyönnin.

Toinenkin pahoinpitelyepäily

Tuomiosta ei käy ilmi, missä vaiheessa rikostutkintaa poika oli otettu huostaan äitinsä luota.

Äitiä syytettiin kuitenkin pojan pahoinpitelystä myös vuotta myöhemmin, syyskuussa 2019 pojan kotiloman aikana, kun hän oli 5-vuotias.

Tuolloin perhekotiin kotilomalta palannut poika oli vaikuttanut surulliselta, apealta ja hiljaiselta. Kysyttäessä hän oli kertonut perhekoti-isälleen, että viikonloppu oli ollut ikävä, sillä äiti oli kuristanut häntä kaulasta.

Lisäksi äiti oli lyönyt häntä nyrkillä poskeen, jossa oli näkynyt punainen jälki. Pojalla oli myös ollut mustelmia kehossaan ja hän kertoi päähänsä sattuvan, koska hän oli lyönyt päänsä seinään.

Hän oli lisäksi kertonut, että äiti ja poikaystävä olivat juoneet kirkasta viinaa ja harrastaneet paljon "aikuisten juttuja", joista oli lähtenyt kova ääni.

Myöhemmin poika muutti kertomustaan, ja sanoi vammojensa johtuneen skeittiparkissa kaatumisesta tai sängyltä putoamisesta.

Pojan ensimmäistä kertomusta tuki kuitenkin muun muassa äidin naapurin tekemä lastensuojeluilmoitus, jonka mukaan asunnosta oli kuulunut kyseisenä viikonloppuna kovia ääniä, muun muassa naisen huutoa ja lapsen itkua, sekä seksuaalisen kanssakäymisen ääniä myös päiväsaikaan, kun lapset ovat olleet kotona.

Myös tämän teon äiti kiisti. Äidin mukaan vammat saattoivat johtua kaatumisesta skeittiparkissa, mutta oikeus ei pitänyt tätä uskottavana.

Puolet pojan elämästä

Käräjäoikeus tuomitsi naisen poikansa useista pahoinpitelystä vuosina 2017–2018 sekä vuonna 2019 tapahtuneesta pahoinpitelystä viiden kuukauden ehdolliseen rangaistukseen. Lisäksi oikeus määräsi äidin maksamaan 700 euroa kärsimyskorvauksia pojalleen.

– Kysymyksessä on ollut läheisen riippuvuus- ja luottamussuhteen vakava väärinkäyttö. Tekotapana muun ohella käytetty nyrkillä päähän lyöminen ja kurkusta puristaminen huomioon ottaen teoissa on käytetty lapsen ikään ja kehitystasoon nähden vakavaa ja erityisen moitittavaa väkivaltaa.

Hovioikeus oli samoilla linjoilla, mutta katsoi, että näyttö riitti tuomioon vain päiväkodissa ilmi tuotuun pahoinpitelyyn marraskuussa 2018, sillä aiemmista pahoinpitelyistä pojan ollessa 3–4-vuotias ei ollut muuta näyttöä kuin lapsen oma kertomus. Epäiltyjen tekojen ja psykologin tekemän kuulustelun välillä oli kulunut pojan iän huomioiden pitkä aika.

Tämän vuoksi hovioikeus alensi rangaistusta. Nykyisin 33-vuotias nainen tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen. Kärsimyskorvaukset eivät muuttuneet hovissa.

Poika on nykyisin 8,5-vuotias. Rikostutkinnasta hovioikeuden tuomioon on siis kulunut puolet pojan elämästä. Tuomiolla ei ole vielä lainvoimaa, sillä äiti voi yhä hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Tuomiosta ei käy ilmi, onko poika edelleen huostaanotettuna ja ovatko valvomattomat kotilomat äidin luona jatkuneet vielä syksyllä 2019 ilmi tulleen pahoinpitelyn jälkeenkin.

Lue myös:

    Uusimmat