Mainos

Youtuben "lastenohjelmat" kuohuttavat: Väkivaltaa ja rajua kieltä eikä videoita saa estettyä – "Tilanne on ihan perverssi"

Sosiaalisessa mediassa ja netin keskustelupalstoilla on keskusteltu kiivaasti YouTubesta löytyvistä, lapsille sopimattomista videoista.

Videot näyttävät ensinäkemältä olevan lapsille suunnattuja, koska niissä seikkailevat lapsille tutut piirroshahmot, kuten Frozen-elokuvan Elsa ja Anna, Spiderman ja Hulk.

Videoiden sisältö ei kuitenkaan ole lapsille sopivaa, koska osassa niistä esitetään muun muassa abortteja, kidnappauksia, kivuliaita toimenpiteitä ja väkivaltaa.

– Videot ovat aivan samannäköisiä kuin oikeat lastenvideot eikä missään varoiteta, että sisältö on ihan kamalaa, MTV Uutisiin yhteyttä ottanut äiti ihmettelee.

Videoita on mahdotonta estää

Videoissa on satuhahmoiksi pukeutuneita aikuisia näyttelijöitä ja joissakin esiintyy myös lapsia. Videot ovat enimmäkseen englanninkielisiä, mutta niitä löytyy suomeksikin.

Videoiden nimet viittaavat myös lapsiin, koska niissä on usein sanoja kuten "toy, kids, let's play, superheroes" (lelu, lapsi, leikitään, supersankarit). YouTubesta löytyy kymmenittäin eri kanavia, jotka mainostavat vastaavanlaisia videoita, ja videoilla on miljoonia katselukertoja.

Vauva-lehden keskustelupalstalla asia on herättänyt viime päivinä kiivasta keskustelua. Keskustelu lähti liikkeelle jo keväällä BBC:llä julkaistun artikkelin pohjalta.

– Itselleni tuli suorastaan huono olo näistä vaikka näin vain ihan pieniä pätkiä; entäs sitten lapsille, jotka viattomina klikkaavat kivalta näyttävää värikästä videota...?

– Ne on todella inhottavia ja niissä usein myös hahmot kusee ja paskoo.

– Niissä täytyy olla jotain pelottavan kiehtovaa, koska tosiaan monien lapsien kerrotaan addiktoituneen näihin, keskustelupalstalla kirjoitetaan.

Videoita on käytännössä mahdotonta estää näkymästä YouTubessa. Vaikka YouTubessa laittaisi päälle rajoitusasetukset, nämä lasten videoilta näyttävät videot ponnahtavat silti esille. Usein näin käy sen jälkeen, kun lapsi on katsonut ihan oikean lastenohjelman.

– Monet varmasti ovat ilmoittaneet tai ainakin yrittäneet saada videot poistetuksi. Onko mitään tapahtunut... Ei näköjään. Mitä ihmettä näiden taustalla on, että tällaiset videot sallitaan?, Vauva-lehden keskustelupalstalla ihmetellään.

Bisneksen ja rahan takia

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan videoita on vaikea estää näkymästä YouTubessa. Hän ihmettelee, miksi tekijänoikeuksista yleensä tarkka YouTube ei välitä siitä, että videoissa aikuisnäyttelijät esittävät muun muassa Disneyn hahmoja.

– On yllättävää, että YouTube ei näitä estä, koska yleensä he ovat tarkkoja tekijänoikeusrikkomuksista. Ihmettelen, miten tällainen menee läpi. Sekin on erikoista, että tavaramerkin haltijat sallivat tällaista, Järvinen sanoo.

– Jos tämä on sallittua, onko sitten sekin ok, jos suomalaiset alkavat tehdä tunnetuilla hahmoilla tällaisia videoita. Juristit ovat nopeasti perässä, jos sellaista tekee.

Järvinen on ihmeissään myös siitä, miksi aikuiset ihmiset haluavat tehdä tällaisia videoita.

– Ilmeisesti näiden tekeminen on bisnestä eikä mitään harrastajatouhua. Kaikki kelpaa kunhan vain katsojia saadaan. Ja koska sisältö ei ole laitonta tai pornograafista, viranomaisetkaan eivät puutu asiaan eikä YouTubessa ilmoitusten tekeminen auta asiaa.

– Tilanne on ihan perverssi. Kun YouTube hyötyy kaikesta roskasta ja sairaasta sisällöstä ja katsojia on miljoonia, ei sitä kiinnosta, vaikka videoista tehdään ilmoituksia, Järvinen sanoo.

Vastuutonta vanhemmilta

Lasten vanhemmille Järvisellä on yksiselitteinen neuvo: lasten ei pidä antaa katsoa YouTubea ainakaan yksin.

– Pitää miettiä, kannattaako lapsen ylipäätään mennä YouTubeen. Siellä on tällaisten lisäksi kaikenlaisia uutis- ja onnettomuusvideoita, jotka voivat järkyttää lapsia.

– On aivan hölmöä, että näkee lapsia istumassa rattaissa tabletti kädessä, ja vanhemmat ovat tyytyväisiä, kun lapset ovat hiljaa. Se on väärin ja vastuutonta, vaikka se näyttää harmittomalta, Järvinen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.