Äiti kuoli syöpään – 2-vuotias tytär kuoli puoli vuotta myöhemmin lääkäreiden hoitovirheen vuoksi: "Perheemme on käynyt helvetin läpi"

Epäiletkö hoitovirhettä? 25:49
Epäiletkö hoitovirhettä? Vieraana Potilasvakuutuskeskuksen yksikönjohtaja Minna Plit-Turunen

Ensin Jamesin vaimo kuoli syöpään, sitten hänen tyttärensä sairastui vakavasti. Tytär kuoli vain 2-vuotiaana lääkäreiden tekemään hoitovirheeseen. Perheenisä ei koskaan unohda tyttärensä viimeisiä hetkiä.

James Tadmanin, 40, elämään on viime vuosina mahtunut valtavan paljon surua ja kipeitä menetyksiä, joista hän pääsee tuskin koskaan yli.

– Kuten arvatakin saattaa, perheemme on käynyt helvetin läpi. Ei ole sanoja, joilla voisi kuvailla sitä, miltä meistä tuntuu, James kommentoi Mirror-lehden mukaan.

Ensin James koki raskaan menetyksen, kun hänen vaimonsa menehtyi syöpään. Vain puoli vuotta myöhemmin hänen tyttärensä Marcie sairastui vakavasti.

Sairastelu alkoi ensin korkealla kuumeella ja oksentelulla, minkä katsottiin aiheutuneen tytön kehossa olleesta tulehdustilasta ja keuhkokuumeesta.

– Hän näytti todella sairaalta ja huonovointiselta, isä muistelee lohdutonta tilannetta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Lääkärit kieltäytyivät hoitamasta

Marcie alkoi yllättäen oirehtimaan tavanomaista voimakkaammin. Hänen hengityksensä rahisi ja pikkutytön sydämessä oli selvästi ongelmia. Perheenisä oli varma, että kaikki oireet viittasivat verenmyrkytykseen.

Lääkäri ei kuitenkaan ottanut tytön oireita tai isän huolta tilanteen vaatimalla vakavuudella. Pitkän odottelun jälkeen tytölle annettiin antibiootteja, joilla ei ollut minkäänlaista vaikutusta heikkokuntoisen tytön vointiin.

Lisätutkimuksiakaan ei tehty isän vaatimuksista huolimatta.

Hoitovirhe oli kohtalokas

James oli tyttärensä vierellä tämän viimeisinä hetkinä. Hän valvoi tunteja sairaalasängyn äärellä yrittäen saada tyttärelleen asianmukaista hoitoa.

Vaikka isä tiesi, että tilanne oli lohduton, hän yritti rauhoitella pelokasta tytärtään vakuuttamalla kaiken olevan hyvin.

– Hän katsoi minuun ja sanoi ”Okei, isi”. Silitin ja pitelin häntä kädestä. Hän käänsi päätään ja huokaisi syvään, minkä jälkeen hän muuttui veltoksi. Katsoin sairaanhoitajaa, joka oli kauhuissaan. En voinut uskoa, että se todella tapahtui, James muistelee painajaismaista hetkeä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Hoitohenkilökunnan tekemä virhearvio oli todella kohtalokas: Marcie kuoli seuraavana päivänä – keuhkokuumeeseen, jota ei koskaan suostuttu tutkimaan tarpeeksi tarkkaan.

– Menetimme hyvin kauniin ja välittävän pikkutytön, jonka hymy sulatti sydämet ja valaisi tilan, jossa hän oli, isä luonnehtii menehtynyttä tyttöään.

Lääkäri pahoitteli hoitovirhettä

Marcien vastaan ottanut lääkäri kertoo epäilleensä keuhkokuumetta, mutta ei uskonut siinä vaiheessa tilanteen olevan vakava tai oireiden viittavan verenmyrkytykseen.

Hänen työvuoronsa oli päättymässä ja hän oletti, että iltavuoroon tullut henkilökunta pitäisi riittävää huolta pikkutytöstä. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut.

– En voi ymmärtää, mitä työvuoron vaihtuessa on tapahtunut. Olen koko sydämestäni pahoillani siitä, mitä Marcielle tapahtui, lääkäri pahoitteli.

Kuolema kosketti myös sairaalaa: "Olemme sen velkaa Marcien perheelle"

Siinä, missä Marcien kuolema oli pysäyttävä hetki Jamesille, se oli sitä myös sairaalalle ja sen hoitohenkilökunnalle.

Tapausta ja siihen johtaneita olosuhteita tutkittiin pitkään, minkä ansiosta sairaala on tehnyt ryhtiliikkeen varmistaakseen, ettei samankaltainen toistu enää koskaan.

– Olemme sen velkaa Marcien perheelle. Meidän tulee osoittaa, että olemme oppineet heidän menetyksestään ja että teemme kaikkemme välttääksemme tällaisen tragedian toistuvan, sairaalasta tiedotettiin.

Jos kuva Marciesta ei näy, voit katsoa sen täältä

Ryhtiliike ei kuitenkaan poista Jamesin kokemaa menetystä, joka seuraa häntä lopun elämää.

– Ainoa minua lohduttava asia tässä mahdottomassa tilanteessa on se, että Marcie on päässyt jälleen äitinsä luokse, James kommentoi Daily Starin mukaan.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat