Mainos

Äitejä palkittiin kunniamerkein

Valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa Helsingin Säätytalossa palkittiin tänään 37 ansioitunutta äitiä. Äidit saivat Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena heidän merkittävästä työstään kasvattajina. Palkittujen keskimääräinen ikä oli 73,2 vuotta.

Valtakunnallista juhlatilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan tasavallan presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari. Juhlan järjestivät Mannerheimin lastensuojeluliitto sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

Äitienpäivää vietettiin tänä vuonna YK:n kansainvälisen ikäihmisten vuoden 1999 teemalla "Vuosiin elämää". Myös valtiovallan tervehdyksessä sekä juhlapuheessa äideille korostettiin isovanhemmuuden merkitystä.

Kotona luodaan elämän perusta

-Kotona ja läheisten parissa luodaan se perusta, jolle koko myöhempi elämämme rakentuu. Kotona opimme ne tärkeät periaatteet ja arvot, jotka helpottavat yhteiskuntaan sopeutumista ja joita tarvitsemme elääksemme rinnan toistemme kanssa, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho (kok.). BR> Hän tähdensi mm, että asenteiden ja arvojen oppimisessa on vanhempien oma esimerkki keskeinen, ja vanhempien antama malli on tehokkain kasvatuskeino.

Isovanhempien ja lastenlasten välistä vuorovaikutusta ministeri Perho korosti rikkautena.
-Teillä on sellaista henkistä pääomaa, mitä lasten omilla vanhemmilla ei välttämättä ole, totesi hän äideille pitämässään kiitospuheessa.

Isovanhemmuuden aarteet

Isovanhemmat ovat professori Tuula Tammisen mielestä vanhemmuuden todellisen ymmärtämisen kannalta välttämättömiä, ja isovanhemmuus on voimavara. Nyky-yhteiskunnassa olemme hänen käsityksensä mukaan kuitenkin kadottaneet tai kadottamassa konkreettisesti tai psykologisesti isovanhemmuuden. Kuitenkin tieteellinen tutkimus yhä enemmän korostaa isovanhemmuutta, erityisesti isoäitiyden tärkeyttä ei vain yksilöitten, lasten ja aikuisten kannalta, vaan ylipäätään koko vanhemmuuden kannalta.

-Näyttää siltä, että helpointa tämän päivän ihmiselle on ymmärtää lastenlasten tärkeys isovanhemmille. Vanhenevalle ihmiselle lapsenlapsi on osoitus elämän jatkuvuudesta, mainitsi Tamminen.
Myös lapselle isovanhemmat ovat tärkeitä, Isovanhempi, jossa on jotain tuttua äidistä tai isästä, mahdollistaa lapselle elämänkaaren ymmärtämisen, hän totesi. Samoin lapselle on merkittävää, että hän ymmärtää omien vanhempiensa olevan puolestaan jonkun toisen lapsia, katsoi professori Tamminen. Hän on Mannerheimin lastensuojeluliiton liittohallituksen puheenjohtaja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.