Aiotko ripustaa kotiisi kausi- tai jouluvalot? Tarkista heti tärkeä asia – Tukes varoittaa riskeistä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa erilaisten kausi- ja jouluvalojen turvallisuudesta. Tarkasta omat valosi ennen kuin ripustat ne paikoilleen.

Pimeän kauden myötä monet suomalaiset kaivelevat taas autotalleistaan ja varastoistaan esille vanhat kausi- ja jouluvalonsa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa nettisivuillaan, että vanhojen valojen turvallisuus kannattaa varmistaa huolella.

– Valosarjoja saatetaan varastoida pölyisissä, kosteissa ja kylmissä olosuhteissa. Valot on voitu purkaa kovakouraisesti ja sulloa kasaan varastoinnin ajaksi. Kun otat valot uudelleen käyttöön, tarkista niiden kunto silmämääräisesti, Tukes muistuttaa.

Älä käytä tai yritä korjata rikkinäisiä valoja

Jos valoja käsittelee kylmissä olosuhteissa, ei johtoja kannata liiemmin taivutella. Johtoja suojaavat eristeet voivat nimittäin vahingoittua. Rikkinäisiä valoja ei koskaan tule käyttää, eikä niitä yrittää itse korjata. Rikkinäiset valot tulee toimittaa SER-jätteen kierrätyspisteeseen.

Valosarjat toimivat joko suoraan verkkojännitteellä (230 V) tai muuntajan kautta pienoisjännitteellä (esim. 12 V). Tukesin mukaan muuntajalla toimivat valot ovat lähtökohtaisesti turvallisempia, koska niissä sähköiskun vaara on pienempi. 

Kun valoja kaivelee varastosta esiin, pitää myös muistaa varmistaa, että eri valojen muuntajat eivät ole menneet keskenään sekaisin. Siksi turvallisinta on säilyttää valot alkuperäisissä pakkauksissaan.

– Vanhat valot eivät välttämättä sovellu märkään talvisäähän eikä niitä ole suunniteltu uusimpien turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Jos vanhojen valojen kunto tai turvallisuus epäilyttää, ne on syytä korvata uusilla, turvallisemmilla valoilla.

Oletko sinä jo ripustanut kausivalot tai koristellut kotisi joulutunnelmaan? Lähetä meille kuva valoistasi tai koristeluistasi. Kuvan lähettäminen toimii mobiililaitteella osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat

Ulos vain ulkokäyttöön suunnitellut valot – tarkkana muuntajan kanssa!

Muista, että ulkona tulee käyttää vain ulkokäyttöön suunniteltuja valosarjoja. Joskus valosarja on tarkoitettu ulkokäyttöön, mutta siihen kuuluva muuntaja on tarkoitettu sisäkäyttöön. Tällöin valosarjan johto pitää johtaa ulos esimerkiksi ikkunan kautta varoen samalla vahingoittamasta johtoa. Jatkojohtojen käyttöä on syytä välttää. 

– Ulkokäyttöön tarkoitetun jatkojohdon on myös oltava IP44-merkitty. Valkoiset PVC-muoviset jatkojohdot eivät kestä pakkasta eivätkä ole riittävän vedenpitäviä! 

Tukes muistuttaa, että on hyvä selvittää etukäteen asunnon sulaketaulun sijainti hätätilanteita ajatellen. 


Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat