Ainakin 29 kansanedustajaa kokenut seksuaalista häirintää eduskunnassa – joukossa enemmän miehiä kuin naisia

Ministerit ja työmarkkinajärjestöjen edustajat keskustelivat seksuaalisesta häirinnästä eduskunnassa 2:08

Ainakin 29 kansanedustajaa on kokenut seksuaalista häirintää eduskunnassa, kertoo eduskunnassa tehty kysely. Suurin osa kansanedustajista on kokenut uhkailua sosiaalisessa mediassa.

Seksuaalinen häirintä on yleistä työpaikoilla. Katso videolta, mitä tilanteen parantamiseksi on tehty!

Eduskunnassa tehtyyn kyselyyn vastanneista 12 naista ja 17 miestä kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää eduskunnassa.

Osa haastateltavista näki tilanteen parantuneen viimeaikaisen häirintään liittyvän keskustelun myötä.

Seksistisiä vitsejä ilmoitti kyselyssä kuulleensa 41 naista ja 60 miestä.

Somesolvaus yleistä

Kyselyyn vastanneista 72,3 prosenttia kertoi saaneensa suoria uhkauksia sosiaalisessa mediassa.

Sukupuoli ei vaikuttanut kokemuksen yleisyyteen, mutta naiskansanedustajat saavat miesedustajia enemmän seksuaalissävytteistä palautetta sosiaalisessa mediassa.

Kansanedustajat kokevat uhkaavan ja solvaavan palautteen jossain määrin normalisoituneeksi osaksi edustajan työtä.

Tasa-arvo hyvä

Eduskunnan tasa-arvotilanne koetaan hyväksi, vaikka näkemykset siitä vaihtelevat. Kansanedustajat eivät haastatteluissa kertoneet kokevansa toistuvaa ja tarkoituksellista syrjintää sukupuolensa takia.

Kansanedustajien mielestä heidän vaikutusmahdollisuutensa eduskunnassa ovat hyvät hyviksi sukupuolesta riippumatta.

Sekä miehet että naiset arvioivat pystyvänsä vaikuttamaan eduskuntaryhmänsä kantoihin ja puolueensa asialistaan ja pääsevänsä hyvin puhumaan eduskuntaryhmässä, valiokunnissa ja täysistunnoissa.

Verkostot sukupuolittuneita

Haasteena kuitenkin on, että kansanedustajien verkostot ovat edelleen sukupuolittuneita.

Myös valiokunnat ovat sukupuolittuneita, miehillä on yliedustus tavoitelluimmissa valiokunnissa ja miehiä valitaan naisia enemmän näkyvimmille puheenjohtajapaikoille. Senioriteetti kertyy naisille hitaammin kuin miehille.

Kansanedustajat kokevat tutkimuksen mukaan työnsä kuormittavana. Vastauksissa ei noussut eroja sukupuolten välillä. Sekä miehet että naiset kaipaavat enemmän tukea työn ja perhe-elämän parempaan yhdistämiseen.

Tiedot käyvät ilmi Sukupuolten tasa-arvon toteutuminen eduskuntatyössä -tutkimuksesta. Eduskunnan tilaaman tutkimuksen toteutti Oxford Research Oy viime keväänä ja kesänä. Tutkimukseen sisältyneen kirjallisen kyselyn vastausprosentti oli 74,5 (149 kansanedustajaa). Tutkimukseen haastateltiin 34 edustajaa. 

Lue myös:

    Uusimmat