Tuore raportti paljastaa: Yli puolet nuorista naisista on kokenut seksuaalista häirintää

Mitä Me too -kampanjasta jäi käteen? 7:42

Naiset kokeavat seksuaalista häirintää sekä sukupuoleen liittyvää vihapuhetta ja vähättelyä selvästi useammin kuin miehet, paljastaa uusi Tasa-arvobarometri 2017 -raportti.

Video: Me too -kampanja teki naisiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän voimakkaasti näkyväksi

Seksuaalista häirintää kokevat erityisesti nuoret naiset. Yli puolet alle 35-vuotiaista naisista on kokenut seksuaalista häirintää viimeisen kahden vuoden aikana.

Naisista 38 prosenttia ja miehistä 17 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää viimeisen kahden vuoden aikana.

Naiset kokevat häirintää pääosin miesten taholta, kun taas miehet kokevat häirintää sekä naisten että miesten toteuttamana. 

Asenteiden välillä eroa

Naisten ja miesten käsitykset tasa-arvon toteutumisesta eroavat toisistaan. Miehet kokevat yhteiskunnan jo melko tasa-arvoiseksi, kun taas naisten mielestä tasa-arvossa on vielä parantamisen varaa.

Naisilla on myös miehiä enemmän kokemuksia epätasa-arvoisesta kohtelusta työelämässä.

Valtaosa eli yhteensä 90 prosenttia barometrin vastaajista oli sitä mieltä, että naisten entistä aktiivisempi mukaantulo politiikkaan on tarpeen poliittisen asiantuntemuksen monipuolistamiseksi. Yhä suurempi osa pitää naisia ja miehiä yhtä sopivina vastuullisiin tehtäviin eri politiikanlohkoilla.

Noin kolmasosa barometrin vastaajista arvioi, että sukupuolivähemmistöön kuuluva, kuten transihminen tai intersukupuolinen, kokisi todennäköisesti syrjintää työskennellessään samalla työpaikalla kuin vastaaja.

Barometrin toteutti sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta Tilastokeskus.

Lue myös:

    Uusimmat