Aikuiset tekeytyvät alle 16-vuotiaiksi ja käräyttävät seksuaalirikollisia netissä – poliisi ei voi tehdä mitään "paljastuneille": "Hyväksikäytön tunnusmerkistö ei täyty"

Tällaisia grooming-viestejä miehet lähettävät tytöille 0:20
Suomalaisnainen tekeytyi netissä alaikäiseksi tytöksi ja testasi, millaisia grooming-viestejä hän saa miehiltä. Viestejä tuli useilta miehiltä.

Poliisi ei aloita rikostutkintaa, vaikka aikuinen käräyttäisi seksuaalirikollisen tekeytymällä alaikäiseksi. Tieto tapahtuneesta ja esimerkiksi "paljastetun" käyttämästä profiilista voidaan kuitenkin kirjata poliisin rekisteriin määräajaksi.

Otsikoihin on noussut useita tapauksia, joissa aikuiset ovat tekeytyneet alle 16-vuotiaiksi paljastaakseen netin välityksellä alaikäisiä jahtaavia henkilöitä.

Poliisin näkökulmasta tällainen omatoiminen peitetoiminta ei edistä todellisten lapsiin kohdistuneiden rikosten selvittämistä.

– Jos aikuinen tekeytyy alle 16-vuotiaaksi ja saa siten seksuaalissävytteisiä viestejä, lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistö ei täyty eikä poliisi aloita asiassa rikostutkintaa, toteaa rikoskomisario Saara Asmundela, joka toimii tutkinnanjohtajana Helsingin poliisin seksuaalirikoksia tutkivassa ryhmässä.

Rikoslain mukaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan tuomita vain, jos teko on todella kohdistunut alle 16-vuotiaaseen lapseen.

Rikoksen tunnusmerkistö ei täyty, vaikka toinen osapuoli olisi siinä uskossa, että vastapuoli on alle 16-vuotias.

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää, että 16 vuotta nuoremmalle lapselle on tehty seksuaalinen teko, joka on omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä.

Jos teon kohteena ei ole ollut lapsi, rikoksen ei voida katsoa tapahtuneen.

Toisen taivuttaminen tahallaan rikokseen on rangaistava teko

Asmundela vahvistaa, että Helsingin poliisin seksuaalirikoksia tutkiva ryhmä on saanut ilmoituksia omatoimisen peitetoiminnan perusteella "paljastetuista" henkilöistä.

Edellä mainituista syistä tällaiset ilmoitukset eivät ole johtaneet esitutkintaan, eikä niistä ole kirjattu rikosilmoitusta.

– Poliisi voi kuitenkin kirjata niin sanotun sekalaisilmoituksen, jotta tieto tapahtuneesta ja esimerkiksi kirjoittelijan käyttämästä profiilista tai käyttäjätunnuksesta jää poliisin rekistereihin laissa säädetyksi määräajaksi, Asmundela kertoo.

Rikoslain mukaan on rangaistava teko taivuttaa toinen tahallaan rikokseen tai sen rangaistavaan yritykseen. Yllyttämisestä rangaistaan kuten kyseisen rikoksen tekijää.

Alle 16-vuotiaaksi tekeytyvää aikuista ei kuitenkaan voida tuomita yllytyksestä rikokseen. Tämä johtuu siitä, ettei yllytetty teko täytä rikoksen tunnusmerkistöä. 

Lue myös:

    Uusimmat