Äidin mukaan vauva syntyi kuolleena, oikeus eri mieltä – tuomittiin 30 vuodeksi vankilaan

Salvadorilaisnainen kertoi vauvansa syntyneen kuolleena. Viranomaisten mukaan kyseessä oli kuitenkin henkirikos ja naiselle langetettiin 30 vuoden vankeustuomio.

Teodora del Carmen Vasquez oli yhdennäksellä kuulla raskaana, kun hän kesken työpäivän tunsi viiltävää kipua vatsassaan. Hän soitti hätänumeroon, mutta apua ei saapunut. Muutama tunti myöhemmin hän synnytti vauvan.

Vasquez oli kärsinyt runsaasta verenvuorosta ja oli omien sanojensa mukaan ollut tajuttomana kylpyhuoneen suihkunurkkauksessa, kun vauva saapui maailmaan. Nainen kertoi vauvan olleen kuollut, kun hän tuli tajuihinsa.

Viranomaisten lopulta saavuttua veivät he Teodoran käsiraudoissa sairaalaan. Hänet tuomittiin murhasta ja passitettiin 30 vuodeksi vankilaan.

Kymmenen vuotta tuomiota takana

Tapahtumasarja sijoittuu vuoteen 2008. Teodora del Carmen Vasquez on nyt 34-vuotias. Miltei kymmenvuotisen tuomionsa aikana Teodoran äiti on kasvattanut hänen nyt 13-vuotiaan poikansa.

Tässä kuussa Vasquezin asianajaja Victor Hugo Mata Tobar esitti kaksi lääketieteellistä tutkimusta, jotka pyrkivät osoittamaan, että lapsi oli ollut kuollut jo syntyessään. Oikeustieteellinen ruumiinavaus oli aikaisemmin lausunut vauvan kuolleen hapen puutteeseen synnytyksen jälkeen.

Tuomarit tapauksella olivat samat, jotka tuomitsivat Teodoran kymmenisen vuotta sitten. Vetoomus hylättiin.

Vasquesin Amnesty Internationalin palkkaama asianajaja aikoo valittaa asiasta korkeimpaan oikeuteen.

Abortti äärimmäisen rangaistava El Salvadorissa

Abortti on vuodesta 1998 ollut kielletty El Salvadorissa kaikissa olosuhteissa. Teodora del Carmen Vasquez on yksi monista naisista, joita on tuomittu maassa vankeuteen raskauksiin liittyen. Abortista on tuomittu jopa kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen myös, vaikka nainen on raiskattu tai hänen henkensä ollut uhattuna raskaudessa.

Amnesty Internationalin mukaan 57 prosenttia 10-19-vuotiaista raskaana olevista tytöistä El Salvadorissa päätyy itsemurhaan. Terveyskyselyn mukaan yli viidennes 15-19-vuotiaasta on ollut raskaana ainakin kerran. Miltei puolet heistä olivat alle 18, eivätkä olleet aikeissa tulla raskaaksi.

Naisten oikeuksien puolustajat kertovat, että yhä ankarampia rangaistuksia on langetettu myös kuolleen lapsen synnytyksestä tai keskenmenosta. Yli tusina naista on tällaisissa tapauksissa tuomittu törkeästä henkirikoksesta. El Salvadorissa teosta voi saada jopa 50 vuotta vankeutta.

Sara Garcia kuuluu kansalaisjärjestöön abortin rangaistavuuden poistamiseksi. Hänen mukaansa nämä syytteet ja Vasquezin istunto ovat todiste naisten oikeuksien puuttumisesta El Salavadorissa.

– Arvostelemme ankarasti Salvadoria, sillä jälleen kerran on todistettu, ettei naisten elämillä ole väliä, hän lausui.

Naisten oikeuksien kannattajien mukaan lain kirjain kohdistuu epäreilusti köyhiin, sillä varakkaammilla on mahdollisuus hankkia aborttimenettelyjä pimeiltä markkinoilta. He näkevätkin lain kasvattavan myös köyhyyttä.

Aloite lain muuttamiseksi

Garcia kannattajineen on jo vuosia taistellut muuttaakseen El Salvadorin aborttilakia, joka on yksi maailman tiukimmista. Naispuolinen lainsäätäjä Farabundo Martí National Liberation Front -puolueesta on esittänyt lakialoitteen kansalliskokoukselle, jossa rangaistavuus poistettaisiin, mikäli abortti ottaa sijansa raiskauksen seurauksena tai äidin henki on vaarassa.

Lainsäätäjä kerää kannattajia aloitteelleen. Julkinen vastustus on kuitenkin laaja-alaista El Salvadorissa, kuten muissakin osissa Latinalaista Amerikkaa, joissa katolinen ja evankelinen kirkko ovat huomattavassa valta-asemassa.

Maassa teetetyn kyselyn mukaan 89 prosenttia ihmisistä oli sitä mieltä, että abortin tulisi El Salvadorissa olla laitonta kaikissa tai useimmissa tapauksissa. Samassa kyselyssä 45 prosenttia ihmisistä mielsi ehkäisyn moraalisesti vääräksi.

Vasquez antoi asialle kasvot

Teodora del Carmen Vasquezin asian käsittely on saattanut asian voimakkaaseen tarkasteluun sekä El Salvadorissa kuin kansainvälisesti.

Yhdysvaltalainen poliitikko Norma Torres luonnehti twiitissään Vasquezin rangaistusta tragediaksi.

– Kenenkään ei pitäisi olla vankilassa, koska on kokenut keskenmenon tai terveydellisen hätätilanteen.

Uutissivusto el Faron perustaja Carlos Dadan mukaan laki suosii raiskaajaa uhrin sijaan.

– On todennäköisempää, että abortin tekevä raiskauksen uhri päätyy vankilaan, kuin hänen raiskaajansa, Dada kirjoitti artikkelissa viime vuonna.

Asiasta uutisoi Los Angeles Times.

Lue myös:

    Uusimmat