18-vuotias raiskauksen uhri synnytti lapsen El Salvadorissa – nyt tyttöä odottaa mahdollisesti 20 vuoden vankeustuomio "abortin yrittämisestä"

Väli-Amerikassa sijaitsevassa El Salvadorin tasavallassa on edelleen laitonta tehdä abortti. Maassa kohistaan nyt tapauksesta, jossa raiskattua tyttöä syytetään abortin yrittämisestä.

Imelda Cortez heräsi kaksi vuotta sitten karmeisiin vatsakipuihin. Nuori nainen ryntäsi läheiseen ulkokäymälään, jonne hän yllätyksekseen synnytti tyttölapsen ja pyörtyi sitten tapahtuneen jälkeen.

Ulkokäymälästä Cortezin löysi hänen äitinsä, joka toimitti verta vuotavan tytön sairaalaan. Siellä asiat mutkistuivat: lääkärit epäilivät tytön runsaan vuodon takia hänen yrittäneen aborttia ja paikalle kutsuttiin poliisit. 

Nyt Cortez odottaa vankilassa oikeudenkäyntiään, jossa hänet voidaan tuomita jopa 20 vuoden vankeuteen.

Verenvuoto sai epäilemään aborttia

Cortez oli vain 12-vuotias hänen 70-vuotiaan isäpuolensa raiskatessa hänet ensimmäisen kerran. Raiskaukset jatkuivat vuosien ajan, kunnes 17-vuotiaana tyttö tuli tietämättään raskaaksi.

Lapsi syntyi, kun hän oli juuri täyttänyt 18.

Synnytettyään lapsen Cortez sai sairaalaan vieraaksi isäpuolensa, joka uhkasi tappaa hänen koko perheensä, jos tyttö hiiskuisi kenellekään hyväksikäytöistä. Cortezin onneksi huoneessa ollut toinen potilas oli kuullut sananvaihdon ja kertonut tästä hoitajille, jotka soittivat paikalle poliisin.

Cortez siirrettiin viikon sairaalassaolon jälkeen vankilaan, jossa hän yhä kahden vuoden jälkeenkin odottaa oikeudenkäyntiään. Koko tänä aikana hän ei ole saanut mahdollisuutta pitää vauvaansa sylissään.

Aborttilaki kieltää abortin kaikissa tilanteissa

Cortezin oikeudenkäynti on noussut yhdeksi rankaksi esimerkiksi maan tiukan aborttilain seurauksista. 

El Salvadorissa vuonna 1998 hyväksytty laki kieltää abortin jopa niissä tapauksissa, joissa kyse on raiskauksesta, insestistä tai yrityksestä pelastaa odottavan äidin henki.

Kuten useiden muidenkin, myös Cortezin tarinaa raiskauksista on epäilty.

Syyttäjä väitti ensin tytön valehdelleen raiskauksista saadakseen hyväksyttävämmän syyn abortin yrittämiseen.

Vasta vauvalle tehty dna-testi paljasti totuuden isäpuolen teoista.

– Tämä on järkyttävin epäoikeudenmukaisuus, mitä naiselle voi tehdä. Valtio on jatkuvasti rikkonut Cortezin oikeuksia uhrina. Tapahtunut on vaikuttanut häneen syvästi, mutta häneltä on kielletty kaikki psykologisten palveluiden käyttö, kertoo yksi Cortezin puolustusasianajajista, Bertha María Deleón.

"Järjestelmä pettää heidät"

El Salvadorissa on tuomittu yli 40 naista aborttilain perusteella vankeuteen. Heistä 20 on yhä vangittuina.

Latinalaisen amerikan naisten tasa-arvokeskuksen johtaja Paula Avila-Guillen kertoo, että laki on pakottanut lääkärit epäilemään jokaista naista, joka hakeutuu vastaanotolle raskauteen liittyvien ongelmien takia.

– Tarvitaan käytännössä koko maailman tuki, että saamme edes yhden naisen pelastettua, Avila-Guillen toteaa.

– Järjestelmä pettää heidät kerta toisensa jälkeen.

Nykyään 20-vuotias Cortez odottaa yhä oikeudenkäyntiään vankilassa. Hänen 2-vuotias tyttärensä asuu isovanhemmillaan.

Lue myös:

    Uusimmat