Mainos

Ahtisaari on listattu venäläiseksi nobelistiksi – HS: Nobel-komitea ei ole korjaamassa asiaa

Presidentti Martti Ahtisaari on listattu Nobel-komitean sivuilla Venäjän Nobel-voittajaksi. Komitea myöntää Helsingin Sanomille kyseessä olevan hankala asia.

Suomessa on eilisestä lähtien juhlittu uutta suomalaista Nobel-voittajaa, Bengt Holmströmiä. Nobel on myönnetty historian aikana viisi kertaa suomalaiselle, mutta Nobel-komitean verkkosivuilla Suomen alla komeilee vain yksi nimi – Holmström.

Kolme varhaisinta Nobel-palkittua, Frans Emil Sillanpää, Artturi Virtanen ja Ragnar Granit, ovat kaikki listattuina kohtaan "Venäjän keisarikunta (nyt Suomi)".

Vuoden 2008 voittajan presidentti Martti Ahtisaaren kohdalla tilanne on toinen: hän löytyy kohdasta "Suomi (nyt Venäjä)".

Nobel-komitean listan mukaan Ahtisaari olisi siis venäläinen Nobel-voittaja, ei suomalainen. Erikoisuuden havaitsi muun muassa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen, joka twiittasi aiheesta tiistaiaamuna.

Listauksessa Nobel-voittajat on esitetty heidän syntymäpaikkansa mukaan. Sillanpää, Virtanen ja Granit ovat kaikki syntyneet aikana, jolloin Suomi oli vielä Venäjän vallan alla.

Sen sijaan Ahtisaari on syntynyt vuonna 1937 Viipurissa, kolme vuotta ennen kuin Suomi joutui luovuttamaan kaupungin Neuvostoliitolle.

HS: "Emme voi tehdä poikkeusta"

Nobel-komitean viestintäjohtaja Maria von Konow kommentoi Helsingin Sanomille Ahtisaaren sijoittamisen venäläiseksi olevan ”erittäin hyvä kysymys”. Lopulta komiteasta vastattiin lehdelle, että yksittäisen nobelistin kohdalla ei voida tehdä poikkeusta, vaikka tapaukset ovatkin hankalia.

Linjaus perustuu Nobel-komitean tapaan listata voittajat kahdella eri tavalla. Ensimmäisessä listassa voittajat on listattu sen perusteella, mille maalle synnyinpaikka kuului nobelistin syntymävuotena. Tässä listassa Ahtisaari on merkitty Suomi (nyt Venäjä) -kohtaan.

Toinen lista esittää voittajien synnyinmaat sen mukaan, mille valtiolle paikka nykyään kuuluu. Tässä listassa Ahtisaarta ei näy Suomen kohdalla, koska Viipuri kuuluu nykyisin Venäjälle. Sen sijaan varhaisemmat voittajat Sillanpää, Virtanen ja Granit löytyvät oikein listattuina.

Nobel-komitean sähköpostivastauksessa HS:lle myönnetään, että kohta kaipaa lisätarkennusta. Lehden mukaan myös presidentti Ahtisaari on tietoinen asiasta.

2:08

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja