Muistatko tämän kirjapaljastuksen? Tasan 10 vuotta sitten alkoi Martti Ahtisaaren Nobel-palkintoa koskeva selkkaus, johon jopa ulkoministeri puuttui

1:17
Video: Ketkä ovat saaneet Nobelin rauhanpalkinnot? Kuvissa palkittuja viime vuosilta!

Tasan kymmenen vuotta sitten, 5. lokakuuta 2009 entinen ministeri Pär Stenbäck (r.) paljasti, että tunnettu suomalainen henkilö yritti vuonna 2007 estää Nobelin rauhanpalkinnon myöntämisen Martti Ahtisaarelle. Asiasta nousi kohu.

Stenbäck kirjoitti kirjassaan Kriisejä ja katastrofeja Nobel-palkinnot myöntävän komitean sihteeri Geir Lundestadin kertoneen, että Suomesta oli saapunut kirje, jossa perusteltiin, miksei Martti Ahtisaarta tulisi palkita rauhannobelilla.

Presidentti ja tunnettu rauhanvälittäjä Ahtisaari oli ollut useana vuonna mukana Nobel-spekulaatioissa, mutta palkintoa ei tuolloin vielä ollut tullut.

Kirje piti sisällään perusteluita sille, miksei Ahtisaarelle pitäisi antaakaan Nobel-palkintoa.

– Olin puulla päähän lyöty. Sanoin Lundestadille, että olin yllättynyt ja järkyttynyt näistä vääristä syytöksistä. Liikkuihan entisestä presidentistä juoruja, mutta ne olivat kaikki osoittautuneet vääriksi, Stenbäck kirjoitti kirjassaan Iltalehden mukaan.

Stenbäckillä ei ollut varmaa tietoa kirjeen lähettäjästä, joskin Lundestad oli kertonut kyseessä olevan tunnettu henkilö.

Ulkoministeri puuttui asiaan

Tapaus käynnisti vinhan keskustelun, joka laajeni aina ministeritasolle asti.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) toivoi mustamaalaajan astuvan julkisuuteen.

– Jos on joku ihminen, joka on eri mieltä, niin se on osa ulkopoliittista keskustelua. Tietysti olisi mukava, jos tällainen henkilö on, niin hän voisi myös avoimesti puhua siitä, Stubb sanoi tuolloin.

Stubbin toive ei toteutunut, ja kirjeen lähettäjä jäi toistaiseksi hämärän peittoon.

Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon lopulta vuonna 2008.

Oliko kirjeen takana keskustapoliitikko?

Syyskuussa 2015 Verkkouutiset kertoi Lundestadin muistelmakirjasta, joka paljasti, kuka oli yrittänyt estää Ahtisaaren valinnan.

Pitkän linjan keskustavaikuttaja, ulkoministerinäkin toiminut Keijo Korhonen oli kirjan mukaan varoittanut Nobel-komiteaa ja sanonut esimerkiksi Ahtisaaren moraalin olevan rikkonainen.

Korhonen oli ollut ehdolla vuoden 1994 presidentinvaaleissa Suomen kansan itsenäisyysrintaman ehdokkaana – siis vaaleissa, joissa Ahtisaari valittiin tehtäväänsä.

Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa Korhonen kuitenkin sanoi, ettei ollut kirjoittanut komitealle.

Korhonen kiisti arvostelleensa Ahtisaaren moraalia, vaikka katsoikin, ettei Ahtisaari olisi ansainnut Nobel-palkintoa.

– Siitä en ole salannut näkemystäni mihinkään suuntaan. Olen puhunut siitä myös norjalaisten kanssa joskus, Korhonen sanoi IS:lle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja