Mainos

Ahtisaaret vierailulla Italiassa

Tasavallan presidentin Martti Ahtisaaren ja rouva Eeva Ahtisaaren valtiovierailu Italiaan on alkanut juhlavin menoin Roomassa. Vierailun ensimmäiset keskustelut presidentti kävi Italian presidentin Oscar Luigi Scalfaron kanssa iltapäivällä.

Samaan aikaan Suomea tehtiin tutuksi tavallisille italialaisille "skandaalipuhemies" Riitta Uosukaisen ja hänen vesisänkynsä avulla. Italian laajalevikkisin ja laatulehden maineessa oleva sanomalehti Corriere della Sera julkaisi valtiovierailun avajaispäivänä Uosukaisen haastattelun, jossa käydään läpi hänen kirjansa Suomessa aiheuttamaa kohua. "Miten ihana on vesisänky", lehti ilakoi otsikosta alkaen.

Haastattelussa kerrotaan myös, että kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö on asettunut tukemaan Uosukaista puolueen presidenttiehdokkaaksi. Corriere della Sera oli saanut haastattelun myös presidentti Ahtisaarelta, mutta se julkaistiin jo valtiovierailua edeltävänä päivänä ja vähemmän näyttävästi.

Presidenttiparin valtiovierailu alkoi puolilta päivin juhlamenoin Quirinalen presidentinpalatsin sisäpihalla. Presidentinpalatsin karabinieerien kunniakomppania hevosineen sekä laivaston soittokunta tekivät vastaanottoseremoniasta värikkään.

Rouva Ahtisaari ja presidentti-isänsä rinnalla vieraita vastaanottanut neiti Marianna Scalfaro pysyttelivät koko lyhyen seremonian ajan taustalla. Vastaanottoseremonian jälkeen presidentit vetäytyivät keskustelemaan Quirinale-palatsiin, joka ennen toista maailmansotaa toimi Italian kuninkaan linnana ja sitä ennen aina vuoteen 1870 asti paavin kesäasuntona.

Presidentti Scalfaro on pitkän linjan poliitikko ja oli vuosikymmenten ajan kristillisdemokraattien eturivin hahmoja. Nyt 78-vuotias Scalfaro valittiin presidentiksi vuonna 1992. Italiassa presidentillä ei ole sellaista asemaa ulkopolitiikassa kuin esimerkiksi Suomessa. Vierailun tärkeimmät poliittiset keskustelut käydäänkin huomenna, kun Ahtisaari tapaa pääministeri Romano Prodin.

Presidentti ja rouva Ahtisaari piipahtivat myös katsomassa muutamia Rooman nähtävyyksiä ja tapasivat Italiassa asuvia suomalaisia suurlähetystön järjestämässä tilaisuudessa. Ilta päättyy Italian presidentin tarjoamiin juhlapäivällisiin.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.